Turun keskustaan lisää vireyttä ja elinvoimaa


Kuva: SIGGE Arkkitehdit Oy / LOCI maisema-arkkitehdit Oy / VALOA design Oy 

Turun Kauppatorin ja keskusta-alueen uudistus etenee vauhdilla: syksyllä pääsemme jo fiilistelemään toripaviljonkeihin ja laajentuneeseen kävelykeskustaan. Turun keskusta lähikortteleineen kasvattaa vetovoimaansa vahvistaen asemaansa toimivien ykköskaupunkiemme joukossa. 

Turun keskustan uudistaminen on kaupungin yksi kärkihankkeista, ja Tuomiokirkon, Puolanmäen ja Kauppatorin historiallinen ydinalue on saamassa arvoisensa mittavan kokonaisuudistuksen. Henkilöauto-, taksi-, joukko-, pyöräily- ja jalankulkuliikenteen sujuvuus optimoidaan liikennevirtojen kasvu huomioiden, ja Kauppatorin alle sijoittuva toriparkki on vain osa uudistusta. 

Aurajokivarren elävöittäminen antoi viitteitä siitä, kuinka onnistunut uudistus voi kantaa hedelmää. Kauppatorin uudistamisessa viihtyisyyden lisäksi panostetaankin vetovoimaisten palveluiden lisäämiseen: toripalveluiden määrä kasvaa merkittävästi. Toriympäristön kiinteiden rakennusten sijainnissa on huomioitu myös mahdollinen raitiotien rakentaminen. Torin lähikortteleiden avainkiinteistöt ovat yksi toisensa jälkeen nykyaikaistettu. 

Eipä siis ihme, että investoijat ovat suunnanneet katseensa Turkuun – ja näin tekevät epäilemättä myös lukuisat kotimaan matkailijat taas ensi kesänä. 

Strategista kaupunkikeskustan kehittämistä toteutusasteella 

”Jalankulku Kauppatorilla, Kauppiaskadulla ja Yliopistonkadulla muuttuu turvallisemmaksi ja viihtyisämmäksi. Kävelypainotteiset kadut leveine, ympäri vuoden suline jalkakäytävineen ja torille jo tehty luonnonkivipinnan tasainen uudelleenladonta edesauttavat esteetöntä liikkumista. Uusien toripaviljonkien ravintola- ja kahvilamaailma, kirsikkapuuistutukset ja saaristoteemaiset vesiaiheet kutsuvat viihtymään”, kuvailee yli kolmenkymmenenvuoden alan kokemuksen omaava kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen. 

Timo Hintsanen ja Janne Laine, Turun torilla 11.1.2022

Kauppatorin projektijohtaja Janne Laine aloitteli tehtäväänsä jo vuonna 2009, ja viimeisin asemakaavamuutos tehtiin v. 2011, joten hätäisesti servetille rustatusta suunnitelmasta ei ole kyse. Kauppatorin kehittämisellä aktivoidaan kansalaisia, ympärivuotista yritystoimintaa ja kotimaan matkailua. 

”Nyt on päästy kiivaimpaan rakennusvaiheeseen, joten hyvältä tuntuu”, Laine summaa ja lisää: ”Teemme torin lisäksi 1,5 kilometriä katua Kauppatoria ympäröivissä korttelissa uusiksi. Kauppatorin alueelle toteutetaan lämmitysjärjestelmä, joten alueella on miellyttävää liikkua jatkossa. Kyseessä on kokonaisuudessaan sadan miljoonan euron kaupunkikeskustan uudistus, josta pääsemme nauttimaan ensi syksynä.” 

Tutustu tarkemmin: www.turku.fi

Jaa tämä artikkeli


Rakentaminen ja infrastruktuuri