Suomen vanhin kaupunki uudistaa ilmeensä


Keskustan kehittäminen on yksi kaupungin kärkihankkeista, ja se pohjautuu Turku 2029 -kaupunkistrategiaan. Suunnittelua on tehty tiiviissä vuorovaikutuksessa kaupungin ja eri alojen asiantuntijoiden sekä kaupunkilaisten kanssa.

“Turussa on yhdessä tekemisen kulttuuri,jollaista ei kaikkialta muualta löydy”, iloitsee hankejohtaja Riitta Birkstedt kaupunkikehitysryhmästä.

Keskustavisioiden lähtökohtana on perinteisesti usein pidetty fyysistä ympäristöä ja suunnittelua on tehty rakentamisen näkökulmasta. Turussa katse on käännetty sisältöihin.

“Rakennettu ympäristö on tärkeää, mutta ratkaisevaa on se, minkälaisia toimintoja rakenteiden kehittämisellä voidaan edesauttaa.” Kaupunki ei siis ole vain näyttämö siellä tapahtuvalle toiminnalle, vaan taho, joka aktivoi ja luo elinvoimaisuutta. Esimerkiksi suunnitelmat raitiotien rakentamisesta ovat kiinnostaneet elinkeinoelämää laajasti. Myös kaupungin kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ovat herättäneet laajasti huomiota.


Havainnekuva: Töölö Urban Oy & OOPEAA

“Niiden ansiosta Turku on ollut kaupunkien kärkijoukkoa kansainvälisissä ilmastopolitiikan vertailuissa”, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen kertoo.

Keskustaa kehitetään kokonaisvaltaisesti ja sinne on tavoitteena saada myös uusia työpaikkoja sekä asukkaita. Tämän vuoksi myös liikenteen suunnittelu ja sen yhteys julkisen tilan laatuun ja keskustan elinvoiman kehittymiseen on keskeisessä roolissa.

“Tässä on mietitty paljon sitä, miten ihmiset haluavat liikkua keskustassa ja miten siihen liittyvät ratkaisut vaikuttavat kaupunkitilan kehittämiseen”, Birkstedt sanoo.

Kaupungin kärkihankkeessa keskusta ulottuu Kauppatorin liepeiltä jokirantaan, Vanhan suurtorin ympäristöön sekä yliopistojen kampusalueelle. Tämän lisäksi siinä suunnataan katse Aninkaisiin, Tiedepuistoon sekä sataman ympäristön kehittämiseen uutta elämyskeskusta unohtamatta.

Keskeistä on myös se, että Turku haluaa tulla tunnetuksi maailman kauneimman saariston pääkaupunkina.“Turku on muuttumassa joen kaupungista meren ja saariston kaupungiksi”, Hintsanen sanoo.

www.turku.fi/

Jaa tämä artikkeli


Alueellinen kehitys, julkiset rakennukset Artikkeli