Turku on museoiden kuningaspaikkakunta!


Turun museot ovat tulvillaan upeaa koettavaa Apteekkimuseossa & Qwenselin talossa, Biologisessa museossa, Kuralan Kylämäessä, Luostarinmäellä ja uljaassa Turun linnassa. Turun museoista monet tarjoavat interaktiivista kokemusta aikuisille ja lapsille – Pikkuritarikierrokset ovatkin syystä suosittuja. 

Kesällä on leppoisaa kierrellä kotimaassa. Mukavan lisämausteen lomareissulle tuo matkustaminen ajassa taaksepäin: se pysäyttää parhaiten kiireisen arjen. Museoissa pääsee matkaamaan tarinoiden, tiedon ja taiteen äärelle. 

Turun upeasta museotarjonnasta voi jokainen hakea inspiraatiota ja palata hetkeksi menneen ajan arkimaailmaan. Esimerkiksi Apteekkimuseo tarjoaa tähän erinomaiset puitteet. 

”Itsensä voi kuvitella asumaan säätyläiskodissa Qwenselin talossa – joka on muuten Turun vanhin säilynyt puutalo. Cafe Qwensel tarjoilee itse tehtyjä herkkuja entisajan tyyliin. Museoiden hyvinvointipajoissa voi valmistaa vaikka oman jalkakylpysuolan”, kertoo intendentti Mika Väyrynen. 

Vuonna 1907 avattu Biologinen museo on jo klassikko, ja varten vasten museoksi suunniteltu jugendrakennus kuin korurasia. ”Tämä diodraamamuseo on museo museosta. Paitsi, että se esittelee virtuaalimatkana Suomen eläimistöä ja kasvillisuutta Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti, se tarjoaa historiallisen arkkitehtiopastuksen”, Mika sanoo ja lisää: ”Sekä suositun Kappas, kakkaa! -näyttelyn.” 

Kuralan Kylämäki on koko perheen ulkoilmamuseo eli neljän maatilan maalaiskylä, jossa pääsee aidossa perinnemaisemassa tutustumaan 1950-luvun elämänmenoon. Museoesineisiin saa koskea, joten kokemus on todella autenttinen. ”Kylämäen pehtoorin maatalousnäyttely Elosarka, Iso-Kohmon emännän askaretuokiot ja lauantaityöpaja kannattaa kokea”, Mika vinkkaa. 

Luostarinmäen Museokorttelissa pääsee sukeltamaan sen värikkääseen historiaan Luostarinmäellä asuneiden ihmisten näkökulmasta. Elämäntarinoita löytyy koululaisesta kätilöön ja muusikosta sirkustaiteilijaan. Lasten Luostarinmäen pihapiirissä on tilaa leikille ja toiminnalle: siellä saa koskea esineisiin, kokeilla, ja tutkia. 

Turun linna ei juuri esittelyjä kaipaa. Se on vartioinut Aurajoen suuta 1200-luvun lopulta asti ja sen muurit kätkevät sisälleen huikean palan maamme historiaa kuninkaallisista vierailuista aina dramaattisiin ihmiskohtaloihin. ”Lapsille tarjottava Pikkuritarikierros on huikean suosittu. Eikä ihme, lyödäänhän siinä kuninkaallisen toimesta pikkukävijät aidoiksi ritareiksi.” 

Nykytaiteen ystävälle löytyy ajankohtaista tarjontaa löytyy WAM eli Turun kaupungin taidemuseo, jossa päätilat täyttää tänä kesänä Antti Laitisen näyttely Taipuisa maisema. 

Mika kiteyttää museotarjonnan Turussa yhteen lauseeseen. ”Museoissa saa iloita ja pitää hauskaa!” 

Katso lisätietoja (näyttelyt, opastukset, tapahtumat) turku.fi/museo sekä museoiden nettisivuilta. Kaikkiin museoihin sisäänpääsy myös museokortilla. 

Jaa tämä artikkeli


Mökkeily Vapaa-aika