Tulevaisuus tehdään yhdessä


COVID-19 -epävarmuudessa voi kysyä, kuinka selkeä näkemyksemme tulevaisuudesta on. Voi myös pohtia, mitä hyötyä tulevaisuuden kartoittamisesta on koska niin usein on näkemyksensä kanssa joko myöhässä tai väärässä. Uskon silti, että tulevaisuuden luotaaminen tänään on tärkeämpää kuin aikoihin. Lähestymistavan tulee olla avarakatseinen ja luova. Pitää olla valmiutta katsoa useita vaihtoehtoja ja oltava joustava siinä, miten tulevaisuutta muokkaavat mega-trendit kietoutuvat toisiinsa. Ehkä on niin, että tulevaisuuden vaikeus on kombinaatioiden määrässä. Ja siinä, että yllätyksellisyys syntyy yhteisvaikutuksesta.

Elämme ajassa, jossa meillä ei ole mahdollista valita selvien vaihtoehtojen välillä. Kohtaamme ongelmia, joita meidän on vaikeaa uskoa ajoissa. Kuuntelemme, mutta emme kuule. Samalla globaalisuus haastaa meitä tilanteilla, jotka venyttävät osaamisemme ja nykytoimintamallejamme. Emme aina edes ymmärrä, mitä on tapahtuva tai on jo tapahtunut.

Strategian laatimisen organisaatiolle ei ole, eikä voi olla, helppoa. Koska strategia on tuntemattoman kohtaamista ja voittamista, on tärkeää muistaa, että tuntematon on aina suhteellista. Jos olemme tehneet ennakkotyömme perusteellisesti, olemme samalla valmistautuneet toimintaan ja oikeaan aikaan fokusoida resurssit. Nykyisessä hyper-kilpailuympäristössä keskinkertainen ei riitä. On panostettava reilusti, mutta oikea-aikaisesti – ja usein myös sitkeästi. Vain näin reitti voittamiseen avautuu.

Antti Koivula
Työterveyslaitoksen pääjohtaja

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi