Tulevaisuuden kauppakeskus on yhteisöllinen kohtaamisten alusta


Moni kauppakeskus nojaa vielä mennyttä maailmaa olevaan keskitettyyn markkinointiin ja ketjumaiseen konseptointiin, joka ei tuota hyötyä vuokralaisille. 

”Useimpien kauppakeskusten toimintamalli on vanhentunut. Niillä on vaikeuksia saada vuokralaisia sitoutumaan, eikä pakottaminen keskitettyihin aukioloaikoihin ainakaan helpota asiaa”, Trevianin osin omistaman Agore Kiinteistöjen Head of Marketing Merikukka Salmi tietää.

”Kauppakeskusten yhteinen markkinointikaan ei tuota juuri mitään yksittäiselle vuokralaiselle.” 

Kauppakeskusten omistajajohtoinen ja ketjumainen konseptointi tekee keskuksista samankaltaista harmaata massaa, joka ei herätä kiinnostusta kuluttajissa. 

 

”Eri kaupungeissa ja ympäristöissä olevia keskuksia ei pitäisi niputtaa yhteen ja samaan malliin vaan kunkin keskuksen on ymmärrettävä sekä vuokralaistensa liiketoimintaa että loppuasiakkaiden ostopolkuja ja tarpeita.” 

 

Millainen on sitten kauppakeskusten rooli tulevaisuudessa? ”Ne voivat edelleen toimia keskeisinä ympäristöinä ihmisten erilaisille kohtaamisille”, Salmi visioi. 

Päälle liimatut markkinointi- ja kampanjatapahtumat ovat kuitenkin Salmen mukaan väljähtänyt toimintamalli asiakkaiden houkuttelemiseen: ”On mieluummin integroiduttava erilaisten paikallisten toimijoiden kanssa yhteen.

Kauppakeskukset voivat siten toimia alustana yhteisöjen tapahtumille, jolloin ihmisille syntyy aito tarve vierailla kauppakeskuksessa”, Salmi näkee. 

TULLINTORI ESIMERKKINÄ ASIAKASLÄHTÖISESTÄ AJATTELUTAVASTA 

Agoren markkinointiroolinsa lisäksi Salmi johtaa myös Tampereen Tullintorin kauppakeskusta, jonka uudistustyöt ovat pian valmistumassa. 

”Tullintori on monenlaisia asiakkaita palveleva läpikulkupaikka Tampereen rautatieaseman itäpuolella”, Salmi viittaa sijaintiin joukkoliikenteen solmukohdassa ja isojen tapahtuma-areenoiden tuntumassa. ”Ajatuksenamme on tuoda kaupunkikulttuuria Tullintoriin ympäröivien yhteisöjen kanssa. Ettei olla olemassa vain ostamisen kautta. Uskon kulttuurin tuovan mukanaan kaupallisuutta.” 

Tullintori on hybridikiinteistö, jossa on sekä toimistotilaa että liikkeitä. Uudistuksessa liiketiloja vähennettiin niin, että yksi kerros muutettiin toimistoksi. ”Perusteluina vuokralaisten valintaan on ollut se, että Tullintoriin muodostuu vetovoimainen retailmix. Työpäiviin voi suoraan yhdistää liikunnan, after workit, ystävien tapaamisen, apteekki- ja lääkärikäynnit sekä kulttuurielämykset ja erilaisissa liikkeissä tehtävät ostokset.” 

Tullintori on hyvä esimerkki Trevianin aktiivisesta tavasta kehittää kohteitaan ja asiakaslähtöisestä ajattelutavasta. 

”Me autetaan vuokralaisiamme ymmärtämään omaa bisnestään paremmin ja olemme heidän neuvonantajansa tietyissä asioissa. Toisaalta olemme yhtä halukkaita oppimaan vuokralaisiltamme heidän toiminnastaan ja asiakkaidensa tarpeista”, Trevianin liikekiinteistöistä vastaava Jussi Raitaniemi valottaa. 

”Vaikka me olemme valtakunnallinen toimija alallamme, personoimme kiinteistöt omillaan. Emme halua kohteiden olevan tunnistettavia omistajansa kautta vaan meidän kauppakeskukset ovat paikallismarkkinaan sopivia kohteita, joissa sekä vuokralaiset että heidän asiakkaansa viihtyvät”, Raitaniemi summailee Trevianin menestyksekästä toimintatapaa. 

Trevian on Suomen johtava ja kaupallisten kiinteistöjen sijoitus- ja varainhoitoyhtiö, joka hallinnoi noin miljardin arvoista kiinteistöomaisuutta. Yritys tarjoaa monipuolisesti vuokrattavia ja myytäviä tiloja ympäri Suomen. Toiminnan ytimessä on luottamukselliset ja läheiset asiakassuhteet vuokralaisiin. 

Lisätietoja: trevian.fi

Agore Kiinteistöt on Trevianin sekä Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Elon ja Ruotsin kansallisen eläkesäätiön Första AP-fondenin yhteisomistuksessa oleva yritys, jonka kiinteistökehityksestä Trevian vastaa. 

Lisätietoja: agore.fi

 

Jaa tämä artikkeli


Kaupan Alan Tulevaisuus