Tulevaisuuden energiateknologiaa opiskellaan Vaasassa jo tänään


VAMK vastaa teknologiakoulutuksessaan ketterästi alueen elinkeinoelämän muuttuviin tarpeisiin, vieläpä etunojassa. Työelämän huippuosaajia koulutetaan yhdessä yritysmaailman kanssa vihreän energian edelläkävijöiksi vahvistamaan Suomen kilpailukykyä. 

Vaasan energiaklusterin alueelle on suunnitteilla vuoden 2025 loppuun mennessä uusia energiateknologian investointeja noin 1,2 miljardin euron arvosta. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnaltaan erittäin vahvassa Vaasassa yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä on vahvat perinteet ja sujuvat käytännöt. 

Silti on hämmästyttävää, kuinka hyvässä etukenossa Vaasan ammattikorkeakoulussa osataan laatia koulutustarjontaa. Jos opinto-ohjelmassa olisivat astrologia ja salatieteet, voisi melkein luulla, että tekniikan puolen johtajalla Jorma Tuomisella on käytössään kristallipallo. 

Valmiina akkutehtaiden tuloon 

VAMK teki jo vuonna 2017 akkukoulutuksen kehityspaketin Sitran rahoituksella. Nyt kaikkiin insinööritutkintoon johtaviin koulutuksiin on jo tarjolla 30 opintopistettä akkuteknologian opinnoista. 

Tulossa on myös 60 opintopisteen Energian varastointi ja älykäs sähkötekniikka, joka johtaa ylempään korkeakoulututkintoon. Tuominen konkretisoi, kuinka Vaasassa riittää jatkossakin osaavaa työvoimaa. 

”Tuulivoimakoulutus on maamme kärkiluokkaa monipuolisuudessaan, vetyvoimaopetusta löytyy ja Smart Industry-puolelta alan viimeisintä tietotaitoa.” 

Vaasassa ei todellakaan opeteta eilisen taitoja, ja tutkimus-caseja tehdään paljon yritysmaailmassa. VAMK on onnistunut erinomaisesti tuoreissa rekrytoinneissaan. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat akkupuolen guru, energiatekniikan lehtori, kemisti Juho Heiska sekä tuulivoimahankkeiden ja ympäristösuunnittelun monitaitaja Toni Lustila. Heiska kiteyttää akkuosaamistarvetta. 

Vaasaan on nousemassa maamme merkittävin akkuklusteri. 

”Tarvitsemme uudenlaista osaamista, jotta voimme valmistaa ympäristöystävällisiä akkuja. Suomessa on tehtävä kilpailukykyisesti akkuja välttääksemme EU:n ulkopuolelta tuotavien akkujen haittatuontiveron.” 

Tuulivoimakurssilla huikea suosio 

Tuuli- ja aurinkovoimakoulutusta on tarjottu VAMKissa pitkään. Uutuutena on avoimen AMK:n tuulivoimahankkeen suunnitteluprosessi -kurssi, joka on suunniteltu yhdessä Suomen Tuulivoimayhdistyksen kanssa. 

”Valtakunnallisella kurssilla on 90 osallistujaa, joista puolet työelämästä, energiayhtiöiden toimijoista ympäristöjuristeihin”, Toni Lustila kertoo. 

Ossi Koskisen puolestaan sytyttää Smart Industry ja Teollisuus 4.0. 

”IoT, AI, Machine Learning, Cyber Security – Vaasassa yksi selkeä vahvuus opiskella tätä tulevaisuuden syväosaamista on alan yritysten vahva läsnäolo ja sitä kautta harjoittelupaikkojen saaminen.” 

Tutustu tarkemmin: www.vamk.fi

Jaa tämä artikkeli


Elinvoimainen Suomi