Tredusta ensimmäiseen ammattiin, uudelle alalle tai kehittämään osaamista


Tampereen seudun ammattiopisto Tredu tarjoaa ammatillista koulutusta nuorille sekä aikuisille, erilaisiin elämänvaiheisiin. Joustavat vaihtoehdot antavat hyvät edellytykset myös alanvaihtoon. Tredusta valmistuneet antavat erityisesti kiitosta ammattitaitoisille ja kokeneille opettajille. 

Tredun koulutusalojen työllisyysnäkymät ovat valoisat. Tilanne näyttää hyvältä esimerkiksi terveydenhuollon, rakennetun ympäristön, tieto -ja viestintätekniikan, teollisuutta palvelevien alojen sekä logistiikan osalta. Tredun koulutusjohtaja Ari Mäkitalon mukaan tämä kannattaa huomioida opintoja harkitessa. 

– Pohdi omia kiinnostuksen kohteitasi ja tulevaisuuden haaveitasi, mutta myös sitä, miltä eri alojen näkymät näyttävät. Opintoja suunnitellessa kannattaa keskustella myös opinto-ohjaajan kanssa aiemmista opinnoista, jotka voivat lyhentää opiskeluaikaa, hän vinkkaa. 

Opiskelua työn ohella 

Vilma Tuominen opiskeli Tredussa vuosina 2016 yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi. Nyt hän opiskelee tuon logistiikan perustutkinnon lisäksi ammattitutkintoa henkilöliikenteen osaamisalalta, valmistuen linja-autonkuljettajaksi. Tuominen työskentelee maanrakennusalalla ja opinnot työn ohessa ovat tapa laajentaa osaamistaan. 

– Maanrakennustöissä istuin aika paljon kuorma-auton kyydissä. Jossain vaiheessa mietin, että voisihan sitä itsekin ajaa, Tuominen kertoo ensimmäisen koulutuksensa aloituspäätöksestä. 

Linja-autonkuljettajan opintoja Tuominen ajattelee sekä lisämahdollisuutena keikkatöihin että vaihteluna. 

– Maansiirtoalalla voi olla talvisin hiljaista. Ja välillä olisi kivaa tehdä myös sosiaalista työtä, jossa pääsee tekemisiin matkustajien kanssa. 

Opiskeleminen töiden ohella on sujunut Tuomisen mukaan hyvin. Koulun ja työpaikan puolelta on joustettu tarvittaessa. 

– Esimerkiksi ajotunteja on sovittu mahdollisimman monta peräkkäin, jotta poissaoloja töistä tulisi vähemmän. Toki töiden ja koulun yhdistäminen vaatii, että on oma-aloitteinen ja kärryillä opintojen etenemisestä, Tuominen kertoo. 

Erityistä kiitosta hän antaa opettajien käytännönläheisestä opetustyylistä. 

– Tätä alaa voi oppia vain tekemällä. Onkin tärkeää, että kaikki opettajat ovat myös itse ajaneet. Heiltä löytyi eri tilanteisiin aina käytännön esimerkkejä omasta työstä, Tuominen kehuu. 

Pitkän työuran jälkeen tuoreeseen suuntaan 

Tampereen kaupungilla vuodesta 1986 työskennellyt Outi Haavikko joutui miettimään työnsä suunnan uusiksi, kun fyysinen työ kävi sairastumisen takia haastavaksi. Vuonna 2018 edessä olivat uudet opinnot. 

Outi Haavikko

– Tulin tulokseen, että ammatinvaihtoa täytyy harkita. Helppoa se ei ollut. Valoisana puolena eläkeyhtiö tuki koulutustani. Hain kolmeen koulutukseen, joista kahteen minut valittiin. Tredu osoittautui minulle sopivimmaksi, Haavikko kertoo. 

Haavikko päätyi opiskelemaan liiketoiminnan ammattitutkintoa. Parasta hänen mielestään oli jatkuva oppiminen. 

– Opiskelutyyli oli muuttunut paljon siitä, kun viimeksi olin koulun penkillä. Koin hyväksi sen, että opettaja kannusti ja oli ajan tasalla opintojen edistymisestä. Kysymyksiin sai aina vastauksen. 

Puoli vuotta valmistumisen jälkeen Haavikko joutui lopettamaan vanhalla työnantajallaan. Tätä seurasi muutaman kuukauden kiivas työnhakujakso. 

– Pääsin moneen haastatteluun ja loppukesästä 2021 tärppäsi. Syyskuussa aloitin OP Pohjola Vakuutuksella, Haavikko iloitsee. 

Haavikolle alanvaihdos on ollut positiivinen kokemus. Hän kannustaa muitakin tarttumaan mahdollisuuteen. 

– Rohkeasti vaan! Vanhempanakin kannattaa opiskella, se avartaa maailmankuvaa. 

Työllisyysnäkymät ovat erityisen hyvät tällä hetkellä 

  • terveydenhuoltoalalla 
  • rakennetun ympäristön alalla 
  • tieto- ja viestintätekniikan aloilla 
  • teollisuutta palvelevat aloilla 
  • logistiikan alalla 

TreduNavi hakupalvelu auttaa sinua opiskelijaksi hakeutumisessa 

tredu.haku@tampere.fi  | 040 170 5649 | www.tredu.fi

Jaa tämä artikkeli


Rekry