Ilmalämpöpumppu kruunaa Tamin perheen saaristomökkielämyksen


Kuten monelle muulle, Juhani ”Tami” Tammisellekin mökki on kakkoskoti, jossa viihdytään lähes ympäri vuoden. ”Meillä on Turun ulkosaaristossa neljän hirsimökin kokonaisuus, sillä aikuiset tyttäremme perheineen tykkäävät vierailla meillä. Osa tulee ulkomailta Suomeen lomalle ja siksi tilaa ja omaa rauhaa pitää olla”, Tami kertoo vuonna 1981 hankitusta mökkisaarestaan, joka sijaitsee lähellä lapsuudenkodin mökkisaarta.

Saaristo asettaa omat lisähaasteensa mökille kulkemiseen. ”Rospuuttoaikana, kun veneellä ei jääsohjon läpi pääse eikä jääkanto ole vielä riittävä, emme pääse mökille”, Tami vahvistaa. Ennen vanhaan tämä tarkoitti, että mökki kylmeni ja petivaatteet kostuivat.

Sopiva sisälämpötila ympäri vuoden

Kolmisen vuotta sitten Tami kuitenkin piti yhtä koulutusluennoistaan Toshiban ”veljille” ja kuuli silloin heidän ilmalämpöpumpuistaan. ”Halusin heti sellaiset mökillemme. Se oli käänteentekevä päätös, sillä mökkiasumisen mukavuus nousi maksimaalisesti”, Aurinkokuningas hehkuttaa.

Toshiban ilmalämpöpumput on suunniteltu erityisesti kestämään pohjoisen karuja ilmasto-olosuhteita. ”Mitään ongelmia ei ole ollut, päinvastoin. Hiljaisia pumppuja on helppo säädellä tv:n kaukosäätimen näköisellä laitteella. Pidän kylmimpinä talvikuukausina matalan peruslämmön ja heti saavuttuamme mökille nostan lämpöä”, hän kertoo ja lisää: ”Nyt, kun kesähellejaksot näyttävät yleistyvän, on mukava saada nukkua ilman tuskailua kuumuudessa.”

Vähentää sähkönkulutusta

Ympärivuotisessa käytössä olevalla mökillä ilmalämpöpumppu vähentää tutkitusti lämmityssähkön kulutusta. ”Nykyisin panostetaan mukavuuksiin todella paljon. Meillä on jäähdytys autossa, työpaikalla ja usein myös kotona, joten miksi kärvistelisimme hikisinä loma-aikaan mökissä”, sanoo Toshibalta Tuomas Talvo.

Laitevalmistajaa valittaessa kannattaa tarkistaa, että niissä käytettävä kylmäaine täyttää nykyiset EU-kriteerit. ”Siirryimme Toshiballa reilu vuosi sitten käyttämään R32-kylmäainetta. Se leikkaa merkittävästi ilmalämpöpumpun hiilidioksidipäästöjä”, Talvo kertoo.

www.toshibasuomi.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Koti ja sisustus