Torniosta luontevasti myös Ruotsin markkinoille


Kuvat: Jarno Vuorinen / Kuvavuorinen

Ensi vuonna 400 vuotta täyttävä Tornio on pitkän historiansa ajan toiminut merkittävänä kansainvälisen kaupan ja logistiikan solmukohtana – ja aikoo kehittyä siinä entistä vahvemmaksi.

Monelle tulee yllätyksenä, että Meri-Lappi vastaa kahdeksasta prosentista Suomen bruttokansantuotteesta. Tornioon on vuosikymmenien mittaan noussut vahvat rakennus- ja metalliteollisuuden klusterit. Jälkimmäiseen kuuluvat pk-yritykset ovat kehittyneet teräsyhtiö Outokummun imussa alihankintapalveluverkostona, laajentaneet toimintaansa ja kansainvälistyneet.

Kaupungin ja pk-yritysten omistama Business Tornio kehittää ja monipuolistaa alueen elinkeinoelämää, edistää työllisyyttä ja tarjoaa matkailupalveluja.

”Metallialalla on tilaa yrityksille, jotka liittyvät suurteollisuuden tehdaspalveluihin tai alihankintaan ja täydentävät nykyistä tarjontaa. Paikalliset talotehtaat puolestaan tarvitsevat esimerkiksi erilaisia raaka-aineita ja elementtejä, joita nyt kuljetetaan tänne muualta. Toivotamme tervetulleeksi yrityksiä, jotka täydentävät alueen nykyistä vahvaa osaamista. Siitä syntyy synergiaa ja lisää kilpailukykyä alueelle”, sanoo toimitusjohtaja Marko Alamartimo. 

Käytössä kahden maan työmarkkinat

Tornion vetovoimaa lisää sen logistinen sijainti rajan pinnassa Haaparannan kyljessä. Yritykset pystyvät helposti siirtymään Ruotsin isoille markkinoille ja laajentamaan asiakaskuntaansa.

”Palvelusektorille on taas tarjolla kahden maan työtekijämarkkinat. Tästä on suuri etu esimerkiksi call center- tai it-tukityyppiselle toiminnalle, joka tarvitsee asiakaspalvelua myös riikinruotsilla”, toteaa yrityskehittäjä, Invest in Tornio -hankevetäjä Tiina Pelimanni.

Rajan ylittää 14 miljoonaa ajoneuvoa vuosittain, ja matka Ouluun, Rovaniemelle ja Luulajaan sujuu 1,5 tunnissa. Tornio on sijaintinsa ansiosta merkittävä raskaan liikenteen ja raideliikenteen solmukohta pohjoiseen, etelään ja Ruotsiin suuntautuvan liikenteen osalta. ”Raideliikennettä ollaan kehittämässä, mikä avaa mahdollisuuksia esimerkiksi tavaraterminaaleille. Lisäksi Tornio tarjoaa hyvän paikan elää. Elinkustannukset ovat etelää edullisemmat, työmahdollisuuksia riittää, harrastusmahdollisuuksia löytyy ja luonto on lähellä”, Alamartimo korostaa. 

Marko Alamartimo sekä Tiina Pelimanni

Tornio lyhyesti

  • 21 600 asukasta 
  • 1 500 yritystä 
  • 130 km säteellä lähes puoli miljoonaa asukasta
  • 130 km säteellä viisi korkeakoulua 
  • Kahden eri raidevälin kansainvälisen rautatieverkoston kohtauspaikka
  • Kolmen EU:n kansainvälisen liikennekäytävän läpikulkupaikka 
  • 10–11 h rekalla Pohjois-Norjasta, Tukholmasta ja Helsingistä 
Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi