Tontteja yritystoimintaan


Kuva: Rukakeskus Oy / Veera Vihervaara 

Metsähallituksen laajasta tonttitarjonnasta löytyy erilaisille yrityksille sopivia tontteja joustavasti. Lähes kaikki tontit voidaan joko myydä tai vuokrata. Kiinteistöasiakkaina on matkailualan lisäksi myös monien muiden alojen yrityksiä.

Metsähallituksella on maa-aluetta yhdeksän miljoonaa hehtaaria, josta vajaa puolet on liiketoimintakäytössä. Vesialueita on noin kolme miljoonaa hehtaaria pääasiassa merellä yleisvesialueina.

”Meillä on laaja valikoima ja monipuoliset mahdollisuudet tarjota yrityksille vuokra- tai ostotontteja. Olemme luotettava ja osaava kumppani”, kiinteistökauppapäällikkö Tauno Kandelin sanoo.

Tontteja tarjolla heti tai esisopimuksella

Valmiita, asemakaavoitettuja tontteja on erityisesti pohjoisen hiihtokeskuksissa. Tontteja kysyvät pääasiassa matkailupalvelu- sekä majoitus- ja ravintola-alan yritykset. Tontteja on tarjolla myös vakituista asumista varten.

Esimerkiksi Itä-Rukan asemakaavassa on hotellitontti ja Saariselällä rinnealueen asemakaavassa useita tontteja matkailupalvelu-rakentamista varten.

”Valmiiden tonttien lisäksi yleiskaavoitetut alueet ovat räätälöitävissä asiakkaalle yksityiskohtaisella asemakaavoituksella. Asiakkaan kanssa voidaan tehdä esisopimus ja kun alueen kaavoitus on saanut lainvoiman, tehdään lopullinen kauppa- tai vuokrasopimus”, Kandelin esittelee.

Muun muassa Inarin Nanguniemessä on kunnassa vireillä ranta-asemakaava yleiskaavan pohjalle. Myös Sodankylässä Kakslauttasen Kiiloselällä ja Kaunispään huipulla on käynnissä detaljikaavoitukset yrittäjien iglumajoitusyksiköiden rakentamista varten.

Kaavoittamattomilla alueilla voidaan mahdollisuudet selvittää. Esimerkiksi Sodankylän Kakslauttasen Kultaojan hanke on alun perin edennyt yleiskaavoitus-asemakaavoitus-tontin vuokraus -vaiheina. Toisinaan luonnonsuojelun tai virkistyskäytön rajoitteet eivät mahdollista kaavoittamista rakentamiseen.

”Asiakkaalla voi myös olla vain liikeidea sekä jokin alustava kohde, joiden osalta selvitämme mahdollisuudet.”

Kaavoitus vaikuttaa ympäristöratkaisuihin

Metsähallitus on sitoutunut kestävään kehitykseen ja haluaa ohjata esimerkiksi matkailua kaavoituksella ilmastoystävällisiin ratkaisuihin. Matkailualueen tiivis ja viisas kaavoittaminen, kuten Rukalla, vähentää alueen sisäistä liikkumista ja päästöjä. Maankäytön suunnitelmissa kuullaan useita tahoja, joihin hankkeilla voi olla vaikutuksia, Lapissa erityisesti paikallisia paliskuntia.

”Voimme vaikuttaa ilmastoviisaaseen matkailuun esimerkiksi matkailualueen kaavamääräyksillä. Tällaisia voivat olla puurakentamista edistävät rakennustapaohjeet tai paikallinen energiantuotanto, kuten maalämpö”, Kandelin mainitsee.

www.metsa.fi/tontityrityksillejasijoittajille

Jaa tämä artikkeli


Bisnes Toimitilat