Tiili tekee paluun runkorakentamiseen


Metsokankaan koulu ”Ukkometso” Oulussa on Suomen ensimmäisiä Poroton-kennoharkoista muurattuja kouluja. Rakennuksen julkisivu on viimeistelty Wienerbergerin Graniitinkirjava Makasiini -tiilellä. Kuva: Veikko Sarkkinen 

Keraaminen kennoharkko jatkaa pitkää ja toimivaksi todettua tiilirakentamisen perinnettä. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen. 

Yksiaineinen massiivitiilirakenne sitoo ja luovuttaa kosteutta turvallisesti ympäröivien olosuhteiden vaihdellessa, eli kansankielellä rakenne ”hengittää”. 

”Yksiaineisuus on merkittävä etu, kun halutaan varmistaa seinärakenteen riskitön toimivuus ja sisäilman laatu pitkällä aikavälillä”, Wienerbergerin rakennustekninen johtaja Juha Karilainen perustelee. 

Poroton-harkoissa on eristeenä joko ilma tai vulkaaninen kiviaines perliitti. Harkon koko 248x490x249 mm.

Koulut ja päiväkodit kennoharkoista 

Ouluun valmistui syksyksi 2019 kaksi koulua, joiden ulkoseinät on muurattu Poroton-kennoharkoilla. 

”Asetimme uusille koulurakennuksille selkeät tavoitteet: turvallisuus, terveellisyys, toimivuus, pitkäikäisyys ja tehokkuus. Halusimme yksiaineisen runkorakenteen, joka kestää vaihtuvia olosuhteita sekä rakennuksen sisä- että ulkopuolella”, kertoo rakennuttajapäällikkö Ville Laitinen Oulun Tilapalveluista. 

Koulurakennusten suunnittelusta vastasi Arkkitehti Lukkaroinen Oy. Kohteiden harkkoratkaisuna oli vulkaanisella kiviaineksella eli perliitillä täytetyt kennoharkot. 

Helsingin Jätkäsaareen valmistui kesällä 2020 kennoharkkorunkoinen HEI Schools -päiväkoti. Rakennuksen kantavana runkomateriaalina on avokennoinen tiiliharkko, jonka eristävyys perustuu noin 50 cm paksun rakenteen sisään jäävään ilmaan. Kohteen suunnittelusta vastasi työyhteenliittymä Mer Arkkitehdit Oy ja Collaboratorio Oy. 

Kestävää ja turvallista rakentamista 

Sata vuotta sitten kaupunkien keskustoissa kerrostalot rakennettiin tiilestä. Nämä tiilirunkoiset talot ovat säilyttäneet arvonsa ja ovat edelleen rakenteiltaan hyvässä kunnossa. Nyt tiili on löydetty uudestaan kerrostalojen runkorakenteeksi. Ensimmäiset Poroton-kennoharkoilla muuratut kerrostalot ovat valmistuneet Kotkaan ja Joensuuhun. Uusia hankkeita on vireillä useissa kaupungeissa. 

Kennoharkko kasvattaa suosiotaan myös pientalojen runkomateriaalina. 

”Kennoharkkorakenteeseen ei tuoda rakennusaikana kosteutta suurien valujen tai laastimäärien muodossa. Rakenne kuivuu nopeasti, eikä kutistu. Pintojen viimeistelytyöt voidaan aloittaa pian rungon valmistuttua. Se, että talo saadaan kerralla valmiiksi, on suuri etu rakentajalle”, Juha Karilainen painottaa. 

Suomessa myytävien kennoharkkojen U-arvot täyttävät ulkoseinärakenteilta vaadittavan 0,17 W/m2K arvon. Energiataloudellinen massiivitiilirakenne toimii tehokkaasti lämpötilaerojen tasaajana. Paksu seinärakenne tasoittaa ulkoilman helle- ja pakkashuippujen vaikutukset sisäilmaan toimien termostaatin tavoin ulko- ja sisätilojen välissä. 

Jaa tämä artikkeli


Rakentaminen 2021