Tervetuloa tahtituotanto – hyvästi raskas ja kallis jälkikorjaus!


A-Insinöörien rakennuttamisjohtaja Unto Hartikainen

”Rakennuttajan kannattaa aloittaa tahtituotanto hankkimalla jo hankkeen ensi vaiheissa avuksi kokenut ammattilainen. Näin rakentamisen uutta mallia ei tarvitse opetella yksin ja siitä saa myös irti suurimman hyödyn”, rakennuttamisjohtaja Unto Hartikainen vinkkaa. 

Tahtituotanto uudistaa vinhaa vauhtia rakennusalaa, ja sen edut ovat kiistattomat. Tahtituotannossa työvaiheet etenevät perinteistä rakennustapaa tiiviimmässä aikataulussa ja jokaiseen tahtiin kuuluu myös laadunvarmistus. 

”Viimeinkin tehdään stoppi raskaalle, tehottomalle ja kalliille jälkikorjaamisen kulttuurille. Etukäteen huolellisesti suunniteltu tahtituotantoprosessi takaa laadun, nopeuttaa valmistumista ja tuottaa lopulta selviä säästöjä rakennusprojektissa”, A-Insinöörien rakennuttamisjohtaja Unto Hartikainen sanoo. 

Rakennushankkeen tilaajalla on suurimmat mahdollisuudet vaikuttaa tahtituotannon käyttöönottoon. Se edellyttää kykyä ostaa tuotantotapa hankkeen toteuttajilta ja huomioida myös muut hankkeen osapuolet. 

”Koska tahtituotantohankkeita on tehty Suomessa vasta kourallinen, osaamistakaan ei ole vielä kertynyt paljon. Mutta oppia kertyy, kun alkaa rohkeasti kokeilla ja tehdä. Siksi kannattaa pyytää projektisuunnittelun ammattilainen avuksi jo alkuvaiheessa, pyörää ei tarvitse keksiä itse uudelleen”, Hartikainen vinkkaa. 

Tahtituotanto nostaa ammattiylpeyttä 

Yksi tahtituotannon verraton etu on, että eri työvaiheiden tekijät kohtaavat toisensa ja vastaavat osaltaan laaduntarkkailusta. 

”Muistan, kun itse aikoinani ostin ensimmäisen asuntoni uudisrakennuksesta, muuttotarkastuksessa olohuoneen sisänurkasta paistoi päivä läpi. Laadunvarmistus on vuosien varrella tiukentunut ja parantunut, mutta tahtituotanto nostaa sen uudelle tasolle. Ammattiylpeys velvoittaa: kukaan osaajista ei halua tehdä huonoa työtä tai luovuttaa sellaista seuraavalle tekijälle,” Hartikainen sanoo. 

Tahtihankkeen ideologia on yksinkertainen. Sen toteuttaminen vaatii kuitenkin osaamista, ymmärrystä ja sitkeyttä rakennusprojektin kaikilta osapuolilta. 

”Tahtituotannon ympärillä on paljon harhaluuloja, joita on syytä alkaa viimein oikoa. Esimerkiksi työvoiman määrä puhuttaa. On totta, että työnjohtoa tarvitaan aluksi aiempaa enemmän, mutta kokonaisuus tulee laadukkaammaksi ja edullisemmaksi, koska rakennukset valmistuvat entistä nopeammin ja turhan työn määrä vähenee”, Hartikainen muistuttaa. 

Tahtituotannon työvaiheet seuraavat toisiaan totuttua tiiviimmin ja laadunvarmistuspaikkoja on paljon useammin kuin perinteisessä tuotannossa. Esimerkiksi kerrostalon yhdessä asunnossa tai rappukerroksessa lattiatasoituksen tekijää (työvaihe 1) seuraa mattojen asentaja (työvaihe 2) ja sitten listoittaja (työvaihe 3). Laatu varmistetaan aina vaihdossa. Myös tarvittavat kuivumisajat tahdistetaan.

A-Insinöörien rakennuttamisen asiantuntijat löydät sivuiltamme www.ains.fi 

Jaa tämä artikkeli


Rakentaminen 2021