Asiantuntija: Kuuletko hiljaisuuden?


Useiden tutkimusten mukaan työ muuttuu tulevien vuosien aikana alati kiihtyvällä vauhdilla. Elämme automaatiovallankumouksen aikaa. Samalla meihin kohdistuu ulkoa ja sisältä jatkuvasti suurempi paine tuottavuuden ylläpitämiseen ja sen lisäämiseen. Ihmiskuntamme kärsii kroonisesta stressistä, henkisestä ja fyysisestä melusta.

Koskaan ennen työ ei ole kattanut yhtä montaa ikäluokkaa, opittua käsitystä työstä ja sen merkityksestä. Yhdessä jatkuvan muutoksen kanssa yritysten tarve kilpailla työntekijöistä sekä työntekijöiden halu parantaa omaa hyvinvointiaan on johtanut tilanteeseen, jossa työympäristöjemme tulee vastata lähes loputtomaan määrään haasteita. Olemme saavuttaneet lakipisteen, jossa yhden työympäristön ja työnantajan on mahdoton vastata kaikkiin tarpeisiin. Ratkaisu löytyy perusasioista.

Juuri nyt suurin haaste ihmisen hyvinvoinnille ja jaksamiselle on stressi. Usein tietoisuuden tasolla tämä on itsestäänselvyys mutta käytäntö kertoo kuitenkin toista. Työympäristöjemme laatu sekä ymmärryksemme on noussut viime vuosina kovaa vauhtia ja saavuttanut jo usein hyvän tason. Monitilatoimisto ja etätyö ovat sanoina meille tuttuja. Se miten tiloja käytämme, ja kuinka aktiivisesti, vaihtelee organisaatiokulttuurista ja ihmistyypistä riippuen. Monitilatoimistoihin on tarjolla erilaisia ratkaisuja hiljaisen työn ja rauhoittumisen lisäämiseksi esimerkiksi Frameryn äänieristetyn tilan mahdollistamana.

Hyvinvointia ja siitä kumpuavaa tuottavuutta rakennetaan perusasioiden kautta. Työympäristössä, kuten muuallakin, se tarkoittaa palautumisen mahdollistamista. Jokaisen työpäivän tulisi sisältää hetkiä jolloin työntekijän on mahdollista palautua. Palautuminen yhdistyy meissä usein rauhallisuuteen, hiljaisuuteen. Mahdollisuuteen vetäytyä pois, ottaa ohjat. Toiselle tämä voi tarkoittaa totaalista irtaantumista työnakeesta meditoinnin tai päiväunien kautta. Toinen löytää palauttavan ymäristön työnsä tuottaman flow-tilan kautta. Tarvitsemme ympärillemme ympäristöjä, jossa voimme hallita häiriötekijöitä. Kysymys kuuluu ”kuuletko hiljaisuuden?”

Tero Helenius
Työympäristöstrategi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Työelämä