Teollisuus ja idylli samassa kaupungissa


Kuva: Saara Böök

Raahessa hengitetään raikasta meri-ilmaa ja eletään symbioosissa terästehtaan kanssa. Tulevaisuus näyttää valoisalta ja vihreältä.

Perämeren rannikolla Oulun eteläpuolella sijaitseva Raahe perustettiin yli 370 vuotta sitten kansainväliseksi satamakaupungiksi ja sellaisena se toimii edelleen.

Raahella on kunnianhimoisia ympäristötavoitteita, joita SSAB:n terästehtaan tavoite hiilineutraalista tuotannosta 2026 sekä kiertotalouteen liittyvät suunnitelmat tukevat erinomaisesti. 

Pitkä teollisuusperinne on synnyttänyt alueelle syvää erikoisosaamista ja laajan alihankintaverkoston. Myös matkailutoimiala vahvistuu koko ajan.

”Yhdessä kaupunkikeskustan kehittämishankkeen ja naapurikuntaan rakentuvan Hanhikivi 1 -ydinvoimalan kanssa tarjolla on herkullisia mahdollisuuksia. Kysyntää on täysin uudenlaisillekin palveluille”, kehittämisen toimialan johtaja Pasi Pitkänen Raahen kaupungilta toteaa.

Logistisesti arvokkaaseen, sataman, raideyhteyden ja valtatie 8:n solmukohtaan on kaavoitettu valmiiksi yritystontteja, jotka sijaitsevat alle kymmenen minuutin päässä kaupungin palveluista.

Tonnimääriltään Perämeren toiseksi suurin satama on avoinna ympäri vuoden.

”Palvelemme teollisuuden tarpeita ja vaativia projektikuljetuksia. Merkittävän kustannusedun merirahdille voi saavuttaa yhteislaivauksista SSAB:n kanssa. Tänä vuonna Raahen sataman kautta kuljetetaan noin sata tuulivoimalaa. Teemme uusia investointeja ja kehitämme palveluamme jatkuvasti”, kuvailee sataman toimitusjohtaja Pauli Sarpola.

Raahe on tunnettu metalliosaamisen lisäksi saaristostaan ja ainutlaatuisen eheästä 1800-luvun puutalokaupunginosastaan, Wanhasta Raahesta. Noin 24 000 asukkaan pikkukaupunki pitää hyvää huolta asukkaistaan. Peruspalveluihin on satsattu ja arki on leppoisaa lähellä luontoa, turvallisessa ja upeassa
ympäristössä. 

6 FAKTAA RAAHESTA
  • 2. suurin tuulivoimatuotanto Suomessa
  • 2. suurin satama Perämerellä
  • 55 % päästövähennyksistä jo saavutettu, Hinku-palkittu 2018
  • 1000 opiskelijaa
  • 3000 teollisuuden työpaikkaa
  • 7000 milj. €:n ydinvoimalahanke
  • 20 min päässä
Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi