Teollisuuden tuotantoverkot turvaan kyberhyökkäyksiltä


Kyberturvallisuus on teollisuusyrityksille yksi suurimmista haasteista. Automaattinen varmuuskopiointi ja versionhallinta auttavat reagoimaan uhkiin nopeasti ennen kuin ne aiheuttavat vahinkoa tuotannolle.

Ioon tulossa vahvasti myös teollisuuteen ja sen kasvu mahdollistaa kyberhyökkäyksille entistä helpomman reitin yritysten sisäisiin verkkoihin. Virustorjuntaohjelmistojen ja palomuurien käyttö automaatioympäristössä on hankalaa eikä verkkoa voi nykypäivänä eristää kokonaan ulkomaailmasta.

Useimmissa teollisuusyrityksissä ulkopuolelta tuleviin tietoturvauhkiin on varauduttu hyvin, mutta sisältä tulevia hyökkäyksiä ei valvota lainkaan. Esimerkiksi ulkopuolinen urakoitsija pystyy tekemään muutoksia ohjelmistoihin USB-tikun avulla. Suojaamattomuus johtuu Novotekin myyntipäällikkö Timo Porkolan mukaan siitä, että aiemmin sisäiseen valvontaan ei ole ollut kunnollisia työkaluja. Novotekin päämiehen Auvesyn Versiondog antaa tähän nyt mahdollisuuden.

”Versiondog on käytännössä ainoa keino valvoa, ettei kukaan pääsee hyökkäämään sisäiseen verkkoon. Se vertaa käytössä olevaa ohjelmistoversiota automaattisesti viralliseen versioon ja hälyttää muutoksista. Näin niihin voidaan reagoida välittömästi”, Porkola selittää.

Versiondog on automaatiojärjestelmien varmuuskopioinnin ja versionhallinnan työkalu, joka parantaa merkittävästi tuotannon tehokkuutta, jatkuvuutta ja tietoturvaa. Versiondog on käytössä monissa maailman suurimmista yrityksistä aina autoteollisuudesta lääke- ja kemianteollisuuteen sekä elintarviketeollisuuteen. Sillä on laaja tuki tehtaissa käytössä oleviin järjestelmiin.

”Versiondog vastaa kysymyksiin kuten mistä löytyy viimeisin versio, milloin varmuuskopio on otettu, mitä muutoksia on tehty ja kuka ne on tehnyt, sekä miksi käytössä oleva versio on erilainen kuin viimeksi tallennettu”, Porkola kuvailee.

Koska Versiondog varmuuskopioi ohjelmistot automaattisesti, se säästää aikaa ja tuo lisäksi varmuutta vertailemalla laitteissa ja serverillä olevia versioita keskenään. Jos joku pääseekin tekemään ohjelmistoihin muutoksia, saadaan niistä heti tieto hälytysten muodossa ja oikeiden tietojen palauttaminen on nopeaa eikä vahinkoa pääse syntymään. Kaikki muutokset voidaan myös jäljittää.

”Hyötynä on korkeampi laatu alemmilla kustannuksilla”, tiivistää Porkola.

Novotek toimittaa saksalaisen Auvesyn Versiondog versio- ja konfiguraatiohallinta-ratkaisua Pohjois-Euroopassa. Timo Porkola kertoo, että kyseessä on markkinoiden ainoa vastaavanlainen ratkaisu.

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli IT