Teknikumin kotimainen tärinäneristysratkaisu mahdollisti TYKS Majakkasairaalan rakentamisen junaradan ja valtatien päälle


Teknikumilla on vuosikymmenten kokemus vaativien rakennusten ja teollisuuslaitosten kumilaakeriratkaisuista ja materiaalikehityksestä. Majakkasairaalassa haasteen loi poikkeuksellinen sijainti. 

Alkuvuonna käyttöönotetussa Majakkasairaalassa sijaitsee potilas- ja tutkimushuoneiden lisäksi akustisesti vaativia tiloja, sen laboratoriotiloissa on herkkiä mittauslaitteita ja lisäksi tutkimus- ja kuvantamislaitteista aiheutuu melua. 

Se on myös Pohjoismaiden ainoa rautatien ja valtatien päälle rakennettu sairaala. Vaativa sijainti asetti akustiikkasuunnittelun riman korkealle. 

Kustannustehokkaat kumilevylaakerit 

Runkomelun ja tärinän torjunta toteutettiin kansirakenteen alle sijoitetuilla kuudellasadalla, viittä eri tyyppiä edustavalla tärinäneristimellä. Ratkaisu luo pitkäikäistä ja luotettavaa tärinäneristystä. 

”Olemme kehittänyt tärinäneristysratkaisuja yli 40 vuotta. Keravan tehtaalla valmistetut kumilaadut kehitetään laboratoriossamme, kemistimme erikoisosaamista ovat ympäristöystävälliset kumilaadut vaativiin kohteisiin”, kertoo Teknikumin muottiliiketoiminnan johtaja Riku Sivula. 

Kumilevylaakerit suunnitellaan mittatilauksena, työparina akustiikkasuunnittelusta vastaava insinööritoimisto. 

”Majakkasairaalan tärinän ja runkomelun torjunnan mitoitus perustui maaperästä tehtyihin värähtelymittauksiin. Vaimennus tehtiin kustannustehokkaasti osana kannen laakerointia”, kertoo akustiikkasuunnittelusta vastannut suunnittelujohtaja Timo Huhtala A-Insinööreiltä. 

Erityisosaamista materiaalikehitys, muottisuunnittelu ja kumi-metalliliitokset 

”Palvelemme ketterästi suunnittelutoimistoja. Meillä on kapasiteettia valmistaa erilaisia, erikokoisia kumilaakereita, sylinterimuotoisia ja metallilevyillä vahvistettuja, riippuen kohteesta”, kertoo Sivula. 

”Meillä on alan paras raaka-ainetuntemus, muottisuunnittelu, valmistusosaaminen ja kyky nopeisiin toimituksiin”, hän lisää. 

Teknikum Group

  • Teknikumin kumilaaduille ja muottituotteille on myönnetty Avainlippu-merkki. 
  • TYKS Majakkasairaala sijaitsee rautatien ja Helsingin valtatien päällä kytkien kokonaisuudeksi T-sairaalan ja Medisiina D -rakennuksen. Kokonaisala n. 55 000 brm² 
  • Projektinjohtourakoitsijana Hartela, arkkitehtina Arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy ja Schauman arkkitehdit Oy, akustiikkasuunnittelusta vastasi A-Insinöörit. 
  • Teknikum on suomalainen teollisuuskonserni, jonka erikoistuu mm. vaativiin polymeerimuottituotteisiin ja tärinäneristysratkaisuihin. Muita tuotteita ja palveluita ovat teollisuusletkut, rautateiden kumitasoristeyselementit, säiliöiden ja putkien kumiointi, tekninen vaahtomuovi ja kaivosteollisuuden myllyvuorausratkaisut. 

teknikum.com

Jaa tämä artikkeli


Menestyksen Tekijät