Tehokas kansanopistovuosi motivoi ja valmistaa ammattiin


Voionmaan koulutuskeskuksen tarjonta on monipuolista, opetus joustavaa ja opettajat aivan mahtavia. Näin voi kiteyttää opiskelijoiden vastaukset. Hilkka Palo ja Siiri Riutta kertovat lisää opinnoistaan Voionmaalla. 

Siiri Riutta, kasvatustieteen opiskelija. Kuvaaja: Frida Loisa

Välivuosi mielessä, yo-kirjoitusten arvosanojen nostotarpeita? Vai preppaushaluja yliopistohakuun? Tai urapolku vauhdilla käyntiin? Näin on ollut myös Hilkalla ja Siirillä. He lähtivät opiskelemaan Voionmaalle ja johan alkoi tapahtua. 

”Löysin oman alani ja olen jo saanut mahtavia työprojekteja”, kertoo elokuva- ja tv-linjalla opiskellut Hilkka Palo. Hän aloitti Voionmaalla opiskelun dokumenttipuolella ja vaihtoi lennosta elokuva- ja tv-koulutukseen. ”Ja pam! Löysin oman alani. Haluan ehdottomasti valaisijaksi”, energinen Hilkka kertoo. ”Opiskelin ensin kansanopistolinjalla ja nyt opiskelen media-alan ammattitutkintoa”, hän lisää. Hilkka on kerryttänyt käytännön työprojekteista kokemusta myös ohjaajana ja tuottajana. ”Kaikki tämä vuodessa! Taikissa tähän menisi neljä vuotta eikä minulla riitä keskittyminen niin pitkiin opintoihin.” 

Nollasta sataan vuodessa 

Hilkka aloitti aivan nollasta. ”En tiennyt edes, miten kamera käynnistetään. Nyt olen ollut jo mukana tekemässä mainos- ja musiikkivideoita isossa kuvausporukassa”, hän intoilee ja jakaa kiitosta sinne, minne se kuuluu: ”Meillä on aivan mahtava ja ammattitaitoinen opettaja, ja muukin henkilökunta on tukenut tosi paljon. Lisäksi opiskelu sujuu joustavasti. Minullekin rakennettiin oma etenemisohjelma ja olen opiskellut osittain läsnä ja osittain etänä sen mukaan, miten kuvausprojektien aikataulu on joustanut.” 

Hilkka nauraakin, että kuvausprojekteja on kertynyt niin paljon, että media-alan opintojen aikataulu saattaa venyä. ”Mutta juuri tästä on kyse: pääsee hyvän perussetin avulla nopeasti oikeisiin töihin kiinni oppimaan aitoja käytäntöjä!” 

Siskon jalanjäljillä 

Siiri Riutta mietti lukion jälkeen, mitä seuraavaksi. ”Välivuoden ja hanttitöiden sijasta päätin opiskella vuoden kansanopistossa kasvatustieteitä kuten siskonikin aikanaan teki. Tästä on iso apu yliopiston yhteishaussa. Lisäksi saan preppausapua arvosanojen nostoa varten yo-kirjoituksiin sekä sparrausta yliopisto-hakuun”, Siiri kertoo. 

Hän on opiskellut kolme päivää viikossa läsnä ja kaksi etänä. ”Näin olen päässyt tutustumaan myös muihin opiskelijoihin”, Siiri iloitsee. Myös hän kiittelee hyvää opetusta. ”Tukea ja ymmärrystä on saanut aina, kun sitä on tarvinnut. Vuosi täällä on vahvistanut sitä, että kasvatustieteet sopivat minulle. Haluankin alakoulun luokanopettajaksi.” 

Mahdollisuuksien opisto 

Voionmaalla voi opiskella elokuva-alaa, hallintotiedettä, historiaa, journalismia, kasvatustieteitä, näyttelemistä, psykologiaa, politiikan tutkimusta, tilastotiedettä, valokuvausta ja yhteiskuntatutkimusta Tampereen keskustassa. Tarjontaa on kansanopistolinjoilla sekä monimuotokoulutuksessa. Lisäksi voi suorittaa media-alan ammattitutkinnon. Syksyllä uutena opetussisältönä alkaa ympäristövaikuttamisen koulutus. 

Tutustu tarkemmin: www.voio.fi

Jaa tämä artikkeli


Rekry