Täydennysrakentamisella rahat remonttiin


Helsingin kaupunki kannustaa täydennysrakentamiseen, josta hyötyvät sekä oman talon asukkaat että naapurusto. Neuvontaa ja rahanarvoisia etuja on tarjolla paremmin kuin koskaan. Myös vuokratonteille voi saada aiempaa helpommin lisärakennusoikeutta. 

Malmilainen asunto-osakeyhtiö Askartie on kuin malliesimerkki onnistuneesta täydennysrakentamisesta. Taloyhtiö myi osan tontistaan, johon rakennusliike rakentaa kerrostalon. Saaduilla tuotoilla Askartien asukkaat maksoivat putkiremonttinsa. 

”Vaikka projekti oli työläs, olen siihen tyytyväinen. Kaavaneuvottelut sujuivat kaupungin kanssa todella hyvin”, hallituksen puheenjohtaja Mikko Sievänen toteaa. 

Täydennysrakentamisesta hyötyvät muutkin. Alueen palvelut paranevat lisääntyvän asukasmäärän myötä ja pihapiiriin saatetaan saada asunto ystävälle tai sukulaiselle. 

Nyt onkin hyvä hetki pohtia tonttien hyötykäyttöä, sillä Helsingin kaupunki on kehittänyt monella tapaa täydennysrakentamisen edellytyksiä. Täydennysrakentamisella tarkoitetaan tässä esimerkiksi lisäkerrosta kerrostaloon, uutta kerrostaloa vanhan viereen tai puretun tilalle. 

Neuvontaa ja alennettuja maksuja 

Askartien kaavamuutoksen jälkeen kaupunki on kehittänyt neuvontaa, sillä täydennysrakentaminen mahdollisine asemakaavamuutoksineen on monisyinen prosessi. 

”Kun meihin ottaa yhteyttä, koordinoimme kokonaisuuden ja laadimme menettelytapapaketin. Selvitämme, onko hanke ylipäätään realistinen, jottei kukaan haaskaisi tuhansia euroja turhaan suunnitteluun”, maanhankinnan tiimipäällikkö Peter Haaparinne sanoo. 

Houkuttelevaa on myös kaupungin tarjoama määräaikainen 25 prosentin alennus maankäyttömaksuista. Uusista katu- ja kellaritason liiketiloista tätä ei peritä ollenkaan. 

Jos taloyhtiö tai muu toimija on vuokralaisena kaupungin tontilla, sekin voi saada lisärakennusoikeutta, kunhan täydennysrakentaminen sopii tilaan mielekkäästi. Menettelyä on helpotettu, ja kaupunki sopii nyt jo kaavamuutoksen alkuvaiheessa vuokralaisen kanssa pelisäännöt / reunaehdot. Ne kirjaan yhteiseen kaavamuutokseen. Rakennusoikeuden vuokralainen käyttää itse, myy kolmannelle osapuolelle tai kaupungille. 

”Vuonna 2025 päättyy paljon kerrostalojen vuokrasopimuksia etenkin Itä-Helsingissä. Näillä alueilla on hyvää potentiaalia, sillä yhteinen kaavahakemus on tehtävä ennen vuotta 2026. Nyt kannattaa ottaa yhteyttä”, Haaparinne vinkkaa. 

Lue lisää: www.taydennysrakentaminen.hel.fi

Kaupunkiuudistus luo uutta elinvoimaa 

Helsinki on käynnistänyt uuden kaupunkiuudistuksen toimintamallin, jonka pilottialueiksi on valittu Malminkartano- Kannelmäki, Malmi, Mellunkylä sekä Meri- Rastila. Kaikki alueet sijaitsevat erinomaisten raideyhteyksien varrella. 

Kaupunkiuudistuksen tarkoitus on luoda uutta elinvoimaa vanhoille asuinalueille panostamalla kunnostamiseen ja laadukkaaseen täydennysrakentamiseen. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa entistä useampi asukas pääsee nauttimaan näiden alueiden ainutlaatuisesta lähiluonnosta, palveluista ja tapahtumista. 

Lue lisää: www.uuttahelsinkia.fi/kaupunkiuudistus 

Jaa tämä artikkeli


Infrastruktuuri Rakentaminen