Tasavertaisesti kameran edessä ja takana


Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen. 

Ylessä huomioidaan tasa-arvon toteutumista tavoitehakuisesti sekä työnantajana että journalismin sisällöissä.

Yhdenvertaisuus ja ihmisen arvostaminen ovat yleisradiotoiminnan keskeisiä periaatteita. Yle-lakiin on määritelty tasa-arvonäkökohtien huomiointi ohjelmasisällöissä. 

”Ohjelmien asiantuntijavieraiksi ja juttujen haastateltaviksi pyrimme hankkimaan tasapuolisesti eri-ikäisiä ja -taustaisia naisia ja miehiä, ja laskemme toteumaa. Tämä myös monipuolistaa yhteiskunnallista keskustelua. Sekin on tärkeää, että esimerkiksi perheaiheissa miehiä ja naisia haastatellaan tasavertaisesti”, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen. 

Räisänen (o.s. Venäläinen) on esimerkki positiivisen kehitysasenteen omaavasta lasikattojen kolistelijasta. Media-alan konkari työskenteli Helsingin Sanomien päätoimittajana v. 2011–2014 siirtyen vuonna 2015 Yle Uutisten Yhteiskunta-toimituksen päälliköksi. ”Keskityn täysillä kulloiseenkin työtehtävääni, mutta heittäydyn innolla uusiin haasteisiin, kun sellaisia eteen tulee. Tärkeintä johtamisessa ja työelämässä ovat aina ihmiset”, Räisänen pohtii menestystekijöitään. 

Monimuotoinen ja -taustainen henkilöstö edesauttaa luomaan laadukkaita, monipuolisia sisältöjä erilaisille yleisöille. ”Riippumattoman toimituksen tuottama luotettava uutisointi on tärkein tehtävämme”, Räisänen vahvistaa. 

Ylen HR-johtaja Eija Hakakari.

HR luo tulevaisuuden edellytyksiä 

Ylen HR-yksikössä tehdään töitä, jotta erilaisia osaajia riittää sisältöjä tuottamaan. ”Pohdimme tätä eri ammattiryhmittäin hyvinkin tarkasti, erityisesti yhdenvertaisuuden näkövinkkelistä”, sanoo viime syksynä HR-johtajaksi nimitetty Eija Hakakari. 

Hän on toiminut HR:n johtotehtävissä myös Finnairilla ja Stora Ensolla. ”Minulla on ollut hyviä esimiehiä, jotka ovat luottaneet minuun ja olleet rohkeita antamaan vastuuta. Itse olen aina luottanut, että halu oppia uutta kantaa pitkälle. Olenkin ottanut rohkeasti uudet haasteet vastaan, ja johtoryhmän jäsenenä pyrkinyt rakentamaan HR:n roolista liiketoiminnan yhtä vahvaa draiveria tukitoimintofunktion sijaan” 

Ylen yhteiskunnallinen merkittävyys on suuri. ”Koemme, että voidaksemme edistää tasa-arvoa kansallisella tasolla ja kyetäksemme tulkitsemaan suomalaisten äänenpainoja, omien sisäisten toimintatapojemme tulee olla rakennettu niin, että monimuotoinen tasa-arvoisuus toteutuu johtoryhmässämme sekä päivittäisessä tekemisessämme”, Hakakari sanoo. 

Ylen työnantajakuvalla on tulevaisuuden osaajia houkuteltaessa iso rooli. ”Erityisesti digitaalisen transformaation aikana pyrimme huolehtimaan siitä, että palkkaamme riittävästi myös naisia. Koemme vastuunamme myös levittää hyviä kestävän vastuullisen toiminnan käytäntöjä eteenpäin”, Hakakari summaa. 

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi