Tapaturma- ja työuupumusalttiuden vähentäminen tehtävälistalla sijalla yksi


Lypsykarjatilallinen Sinikka Lakkinen on oppinut hyödyntämään Melan kokemusta ja tukea, työterveyshuollon apua ja tilalla hyödynnettävää teknologiaa niin, että hän jaksaa tehdä töitä kaikkina vuodenaikoina mahdollisimman turvallisesti.

Turvallinen Maatila 2020 -palkittu lypsykarjatilallinen Sinikka Lakkinen Sastamalasta on oivaltanut, että sanonta ”kukaan ei ole korvaamaton” voidaan tulkita kahdella tavalla.

”Lomittajaa tärkeämpää henkilöä urallani en ole vielä tavannut. Minä olen kuitenkin yksilönä korvaamaton. Ei ole järkeä säästää väärässä kohtaa eikä kiireessä väsyneenä hutiloida, jolloin tapaturmariski kasvaa. Itse hyödynnän viimeisintä lypsykarjatilateknologiaa ja kaikkia mahdollisia apuvälineitä, henkilönostimista älyrannekelloon”, omaa vointiaan päivittäin seuraava Sinikka kertoo.

Oikea asenne ja ennaltaehkäisy tärkeitä

Sinikka korostaa, että tärkein lähtökohta itsensä suojelemisessa on oikea asenne. ”Työturvallisuus on 95-prosenttisesti asennetta ja 5-prosenttisesti tietoa.” Asenteen merkityksestä kertoo myös se, että 15 vuoden yrittäjäuran aikana Sinikalle ei ole tapahtunut yhtään tapaturmaa vaikka isot lehmät työkavereina ovat välillä arvaamattomia.

”Ennaltaehkäisy on tärkeää. Vaikka työterveyshuolto maksaa, se on sen väärti. Lisäksi tilan johtaminen ja työn organisointi ja priorisointi tulee olla tehokasta. Kirjaan työprosessit, ohjeistan myös lomittajia järjestelmällisesti ja minimoin ergonomisesti raskaat työprosessit. Kaikki minkä voi, koneellistan. Näin minulla jää enemmän aikaa myös eläinten hyvinvointiin panostamiselle”, Sinikka vinkkaa.

Yksinyrittäjän ei tarvitse jäädä yksin

Kunnallispolitiikassakin vaikuttava Sinikka Lakkinen on vahvasti verkottunut ja toimii aktiivisesti eri yhteisöissä. ”Tilayhteistyön kautta on ollut mahdollista tehdä yhteiskonehankintoja, jolloin syntyy säästöä. Huolehdin omasta osaamisestani erilaisilla koulutuksilla ja tilaisuuksilla, joita mm. Mela tarjoaa. Otan kaiken irti myös tilakäynneistä”, Sinikka lisää. ”Niin, ja ensiapulaukku on aina tip-top.”

Mela on maatalousyrittäjien eläkelaitos, joka on tärkeä tuki yksinpuurtaville maatilayrittäjille. ”Tarjoamme viljelijöille, poronhoitajille, kalastajille ja metsänomistajille monipuolista eläke- ja sosiaaliturvaa. Melasta saa eläkevakuutuksen lisäksi myös turvaa tapaturman, sairauden tai työkyvyttömyyden varalle, sekä tärkeää lomitus- ja työkykypalvelua”, sanoo Melan toimitusjohtaja Päivi Huotari.

Työturvallisuutta ja työhyvinvointia maakunnissa edistävät Melan työturvallisuusasiamiehet ja Välitä viljelijästä -projektityöntekijät ovat monille yrittäjille Melan kasvot. ”Meillä on lisäksi paljon mm. työkykyä ylläpitäviä koulutuksia. Teemme yrittäjien puolesta työtä, että työterveyspalveluiden sopimukset olisivat heille mahdollisimman laadukkaita ja edullisia”, lisää Melan Työkykytiimin vetäjä Pirjo Saari.

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi