Kuiva suu, pahanhajuinen hengitys


Stressaantuneena tai peloissaan jokaisella kuivaa suuta. Tietyt sairaudet kuten Sjögrenin syndrooma, jotkut reseptilääkkeet tai syövän sädehoito pään alueelle voivat aiheuttaa suun kuivumista syljen erityksen vähentyessä. Suun kuivuutta kannattaa aina hoitaa, sillä kuiva suu ei aiheuta ainoastaan kiusallista pahanhajuista hengitystä vaan terveydellisiä ja arkielämää haittaavia ongelmia.

”Kuiva suu aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, hampaiden reikiintymistä ja nielemisvaikeuksia.”

Ikääntyessä syljen eritys vähenee

”Suun kuivuminen on yleinen ongelma etenkin ikääntyvillä aikuisilla. Suussa on kuiva, pistävä tunne, metallinen maku ja sylki on vaahtoavaa. Voi esiintyä nielemis- ja puhevaikeuksia, huulten rohtumista, kipeitä haavaumia suussa ja hampaiden reikiintymistä”, kuvailee suun asiantuntija, Tamron suuhygienisti Eevi Kajanne.

”Kuiva suu voi altistaa suun sienitulehduksille. Suu on infektioportti myös muualle elimistöön”, Kajanne muistuttaa. Yhä useammat yleislääkärit ottavatkin tämän jo huomioon hoidattaessaan potilaan muita vaivoja. ”Jos esimerkiksi verenpainelääkkeen tai jonkun uuden lääkkeen nauttiminen selvästi kuivattaa suuta, kannattaa asiasta keskustella hoitavan lääkärin kanssa.”

Helppoja kotikonsteja oikeilla aputuotteilla

Kun sylkeä ei erity tarpeeksi, suu ei puhdistu riittävän tehokkaasti. Kielen pintaan kertyy bakteerikerrostumaa, joka aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. ”Ongelmaa voi tietämättään pahentaa, jos käyttää alkoholipitoisia suuvesiä, sokerisia kurkkupastilleja tai vaahtoavaa hammastahnaa”, Kajanne painottaa.

Helpoimmat kotikonstit lähtevät ruokavaliosta. ”Alkoholi, kahvi ja tee kuivattavat lisää suuta, niiden käyttö pitää minimoida. Hammastahna kannattaa vaihtaa miedon makuiseen ja vaahtoamattomaan, esimerkiksi Salutemiin. Hampaiden harjauksen yhteydessä kannattaa puhdistaa kielen pinta siihen tarkoitetulla kielenpuhdistajalla. Sen jälkeen suuta kosteuttavat bioXtran -geelit ja suihkeet tehoavat parhaiten. BioXtran-tuotteet sisältävät sylkeä korvaavien luonnollisten entsyymien (laktoperoksidaasi, glukoosioksidaasi, lysotsyymi) lisäksi laktoferriiniä, ternimaitouutetta, kosteuttavia aineita, fluoridia (paitsi kosteuttava geeli) ja ksylitolia, joita kuivan suun hoidossa on hyvä lisätä”, Kajanne opastaa.

Hammasproteesin käyttäjillä kosteuttavat geelit tehostavat proteesin kiinni pysymistä. Myös proteesin säännöllinen puhdistus siihen tarkoitetulla aineella on tärkeää. Mutta olipa suussa sitten omat hampaat tai proteesi, Kajanne muistuttaa perusasiasta: ”Tärkeintä on pitää suu mahdollisimman puhtaana ja käydä säännöllisesti hammastarkastuksessa.”

Salutem hammastahnat ovat erityisesti herkän ja kuivan suun aiheuttamiin ongelmiin kehitetty kotimainen tuotesarja. Hellävaraisen koostumuksensa ansiosta se voidaan myös jättää huuhtomatta eikä nieleminen ole haitallista.

Sisältää fluoria, ksylitolia ja betaiinia, mutta ei sisällä mitään maku-, väri-, tai vaahtoaineita. Tahnat sopivat myös keliakikoille. Tahnat eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia.

BioXtra geelisuihke on ksylitolia sisältävä makuaineeton suihke, jota on helppo annostella. Sisältää 150 ppm fluoria.

BioXtra makuaineeton kosteuttava geeli auttaa pitämään ikenet kosteina ja miellyttävän tuntuisina parantaen suun toimintoja ja tuntoa. Geeliä voidaan käyttää myös proteesien alla.

BioXtran miedon makuinen ja fluoria sisältävä suuvesi jättää suuhun kosteuttavan miellyttävän kalvon.

Lue lisää: www.tamroshop.fi

Jaa tämä artikkeli


Terveys