Tampereelle kehittyy elämyksellinen kaupunkikeskusta


Tampereen keskustaa on uudistettu viimeisen kymmenen vuoden aikana suunnitelmallisena kokonaisuutena, jossa eri kehityshankkeet nivoutuvat toisiinsa. Keskustan kehittäminen näkyy saavutettavuuden, viihtyisyyden, asumisen, työpaikka-alueiden sekä keskustan aktiivisuuden parantamisena.

Kaupunki on mahdollistanut yksityistä toimeliaisuutta, mikä on kehittänyt asumista, toimitiloja, palveluja ja saavutettavuutta. Myös ranta-alueet ovat yhä enemmän kaupunkilaisten asumis- ja virkistyskäytössä”, Tampereen hankejohtaja Tero Tenhunen kertoo.

”Tampereen keskustassa on nyt käynnissä supervuosi. Useita kohteita valmistuu ja samanaikaisesti tärkeitä kehityshankkeita on lähtenyt liikkeelle.”

Areenalla tavataan

Yksi huomattavimmista uudistuksista on aseman seudun eli Kannen alueen muutos ratapihasta aktiiviseksi ihmisten ja elämän alueeksi.

Urheilun, kulttuurin ja tapahtumien UROS LIVE -areena avautuu joulukuussa 2021. Tämä tuo uusia palveluita ja lisää asiakkaita keskustaan sekä uusia mahdollisuuksia tapahtumateollisuudelle ja matkailulle.

Kannen alueen kehittäminen jatkuu asemakeskus- hankkeella. Ensimmäisenä aloitetaan saavutettavuuden ja matkaketjujen sujuvuuden parantaminen uudella matkaterminaalilla, jonka rakentaminen käynnistyy 2022. Vuoteen 2035 alueelle tulee muun muassa asuntoja, liike- ja toimitiloja sekä uusi puisto.

”Tampereen keskustassa on nyt käynnissä supervuosi. Useita kohteita valmistuu ja samanaikaisesti tärkeitä kehityshankkeita on lähtenyt liikkeelle.”

Läntinen keskusta liikkeelle

Keskustaa kehitetään tasapainoisena kokonaisuutena. Tammerkosken länsipuolta uudistetaan nyt elämysten, kulttuurin, virkistyksen ja vapaa-ajan sekä kaupallisen kehittämisen näkökulmista. Alueelle tulee valmistumaan muun muassa kaksi uutta taidemuseota..

Kesällä 2021 tehdään pilottiprojekteja, muun muassa uusi koko perheelle tarkoitettu Keskustorin kesäkeidas.

Yksi suurimmista alkaneista projekteista on Särkänniemen elämysalue. Tavoitteena on lisätä Särkänniemen, Onkiniemen, Mustanlahden ja Kortelahden alueille uusia toimintoja ja aktiviteetteja sekä kytkeä alue paremmin keskustaan.

Tammerkosken uusittu valaistus. Kuva: SkyFox

Ratikka rullaa reitilleen

Ja tietenkin: Tampereen Ratikan osuudet keskustassa valmistuvat ja liikennöinti alkaa elokuussa 2021. Reittien varrella on jatkossa 80 prosenttia Tampereen kasvusta.

”Reitin valmistuttua keskusta on toimivampi ja vetovoimaisempi kokonaisuus ja myös Hämeenkatu on uudistunut joukkoliikenteen, pyöräilyn ja jalankulun väyläksi. Hatanpään valtatien osuus valmistuu etuajassa ja kadun ilme on kohentunut”, Tenhunen sanoo.

Keskustan viihtyisyyttä on lisännyt myös Tammerkosken uusittu valaistus Vuolteensillalta Neulapadolle asti. Se on pimeän ajan kohokohta ja kunnianosoitus Tampereen kansallismaisemalle.

Asumista järvimaisemissa

Uusi asuinalue on vuonna 2021 valmistuva yli 3 000 asukkaan Ranta-Tampella, joka hyödyntää Näsijärven rantamaisemat myös virkistykseen ja vapaa-aikaan. Alueella on myös esimerkiksi rantareittejä, leikkipuisto, puistoja, ulkokuntosali, oleskelulaitureita, kiipeilyseinä, istumapaikkoja ja pöytiä sekä kanava.

Alueen kupeeseen toteutetaan 2022 ensimmäinen maisemasilta. Näsinsillan pohjoispuoli maisemoidaan ja jatkossa se yhdistää Särkänniemen ja Ranta-Tampellan alueet toisiinsa puistomaisena ulkoalueena. ”Merkittävää on myös yli 3 000 asukkaan Viinikanlahden asuinalueen rakentaminen Pyhäjärven rannalle. Rakentamisen on määrä alkaa 2025. Viinikanlahti tarjoaa jälleen uusia vaihtoehtoja keskustassa asumiseen ja vapaa-ajan viettämiseen.”

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi