Tampereelle kehittyy elämyksellinen kaupunkikeskusta


Kuva: Skyfox Marko Kallio

Tampereen keskustassa on viime vuosina toteutunut useita suurhankkeita ja lisää on tulossa. Kaiken takana on keskustan kehittämisen strategia, joka lunastaa nyt lupauksiaan. 

Tampereen keskustaa on viime vuosina kehitetty isolla visiolla ja kunnianhimolla. On valmistunut toinen toistaan näyttävämpiä hankkeita. On uusi huippumoderni Nokia Arena tornitaloineen, Suomen pisin maantietunneli, viihtyisä Ranta-Tampellan asuinalue ja keskustan läpi kulkeva raitiotie. 

”Haluamme olla rohkeita jatkossakin. Uuden kaupunkistrategian mukaan kehitämme ihmisläheistä, turvallista ja viihtyisää kaupunkia ja keskustaa. Tampere on Suomen suosituin muuttokaupunki, se kasvaa noin 3 000 ihmisellä vuodessa”, Tampereen hankejohtaja Tero Tenhunen kertoo. 

Kärkikohteina Särkänniemi, Viinikanlahti ja Kannen alue 

Viiden tähden keskusta -kehitysohjelmasta löytyy jotain kaikille: vierailijoille, yrittäjille ja asukkaille. Aloitetaan hauskimmasta ja siirrytään tarkastelemaan tulevaisuuden uutta matkailu ja elämyskokonaisuutta Särkänniemen alueella. Huvipuiston uudistumisen lisäksi alueelle on tulossa muun muassa vesipuisto, järvikeskus, hotelli, seikkailupuisto, media- ja ravintolamaailma sekä uusia asuntoja Onkiniemeen. Elämyksiä ja elämää tulee jatkossa riittämään ympäri vuoden. Särkänniemestä tehdään täysin ainutlaatuinen ja tiiviimpi osa keskustan palveluja. 

Keskustan houkuttelevimpia kohteita on myös Kannen alue. Se rakentuu rautatieaseman ympärille ja osittain junaradan päälle. Ensimmäinen osuus Nokia Arena on jo valmis ja alueen kehittäminen jatkuu Asemakeskus-hankkeella. 

”Noin 4 000 asunnon ja 10 000 työpaikan uusi kaupunginosa matkaketjujen solmukohdassa sekä keskustan palveluiden äärellä on parhaimpia paikkoja muun muassa yritysten pääkonttoreille”, sanoo Tenhunen. 

Viinikanlahdesta Pyhäjärven rannalta puolestaan vapautuu upea rantapaikka keskustan tuntumassa, kun vanha jätevedenpuhdistamo siirretään pois vuonna 2024. Alueelle nousee viihtyisä 3 000 – 4 000 asukkaan kaupunginosa. 

Onnistunut keskustan kehittämisen strategia 

Tampereen elinvoimaisuus ei ole sattumaa. 

”Suunnitelmamme on selkeä. Se antaa yrittäjille sekä kiinteistösijoittajille näkymän ja lupauksen tulevasta. Teemme poikkihallinnollista yhteistyötä yrittäjien kanssa ja viemme asioita eteenpäin. Emme jää odottamaan, että joku muu hoitaa työt.” 

Viiden tähden keskusta -kehitysohjelma alkoi vuonna 2011. Nyt, kymmenkunta vuotta myöhemmin voidaan todeta, että Tampere lunastaa lupauksiaan. Se tekee siitä uskottavan kumppanin tulevissakin hankkeissa. 

Tutustu tarkemmin: www.tampere.fi

Jaa tämä artikkeli


Rakentaminen ja infrastruktuuri