Tampere: Hiedanranta tarjoaa kehitysalustan kiertotalouden ekosysteemille


Noin neljän kilometrin päässä Tampereen keskustasta sijaitsevaan vanhan sellutehtaan alueelle eli tulevaan Hiedanrantaan tavoitellaan koteja 25 000 asukkaalle ja työpaikkoja 10 000 tekijälle. Alueen läpi suunnitellaan Tampereen raitiotien toisen vaiheen rakentamista. Hiedanrannan suunnittelua leimaavat vahvasti innovatiivisuus, kokeileva ilmapiiri ja uuden tekemisen henki.

”Olemme rakentamassa hiilidioksidinegatiivista aluetta, jonka syntyyn tarvitaan teknologioita, joita ei välttämättä vielä ole edes olemassa. Ideana on, että Hiedanranta toimii kehitysalustana älykkyyttä ja kestävyyttä sekä kiertotalouden ratkaisuja edistäville kokeiluille ja hankkeille. Haluamme tehdä yhteistyötä yritysten, oppilaitosten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa”, kertoo kehitysjohtaja Reijo Väliharju Hiedanrannan Kehitys Oy:stä.

Hiedanrannan Puutarhajuhlat 2018 Kuva: Samuli Halén

Mukana jo monenlaista kiertotaloutta

Alueelta löytyy orastava yritysten kiertotalousekosysteemi. Paikalla olevat puunjalostusteollisuuden ylijäämämassat ja rakennusten purkumateriaalit pyritään hyödyntämään mahdollisimman laajasti mutta turvallisesti. Kulttuuri- ja tapahtumakeskuksen kuivakäymälän tuotokset käsitellään uudella DTSmenetelmällä hygienisoiduksi ja ravinnerikkaaksi maanparannusaineeksi.

Täysin uutta maailmanlaajuisesti on CO2-negatiivisen kaukolämmön tuottaminen. Alueella toimiva Carbofex Oy tuottaa päätuotteensa biohiilen valmistuksen ohessa kaukolämpöä, jonka Tampereen Sähkölaitos Oy ostaa ja jakelee kaukolämpöverkossaan omille asiakkailleen. Biohiilen valmistuksessa puolet puun kasvaessa ilmasta ottamasta hiilidioksidista muutetaan kiinteään muotoon.

Hiedanrannassa pilotoidaan ruuan tuottamista vanhoissa tehdastiloissa vertikaalisena sisäviljelynä. Evergreen Farm Oy kasvattaa korkeissa sylintereissä mm. mansikoita, yrttejä, salaatteja ja kukkia led-valojen loisteessa. ”Hiedanrannasta löytyy jo nyt paljon palveluita, koettavaa ja nähtävää. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan!” Väliharju kutsuu.

www.tampere.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu-ja-rakentamishankkeet/hiedanranta.html

Jaa tämä artikkeli


Alueellinen kehitys, julkiset rakennukset Artikkeli Rakentaminen