TAMKin naistech-hanke innostaa naisia tekniikan alalle


Tekniikan alaa vaivaa osaajapula, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan myös naisia. Naistech-hankkeen puitteissa pyritään ravistelemaan naisten ennakkoluuloja alaan liittyen ja kertomaan heille koulutus- ja työmahdollisuuksista, urapoluista ja palkkauksesta. 

Naistech-hankkeen takana ovat kaksi pitkän linjan tekniikan alan osaajaa yliopettaja ja tekniikan lisensiaatti Pirkko Harsia sekä lehtori ja diplomi-insinööri Marja Keränen. Hanke sai alkunsa yhteisestä halusta motivoida naisia globaalisti tärkeälle alalle. 

– Haluamme vaikuttaa nuorten ajattelumalleihin, niin että tekniikan alalle kouluttautuminen nähtäisiin mahdollisuutena, Harsia toteaa. 

Molemmat korostavat, että ala tarjoaa hyvän toimeentulon, vaihtelevia töitä sekä erinomaiset mahdollisuudet kehittyä ja edetä. Alalla on ratkaiseva rooli myös suurten haasteiden edessä 

– Tässä saa tehdä työtä, joka muuttaa maailmaa, esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvitaan meitä kaikkia, Keränen mainitsee. 

Naistech esittelee tekniikan alaa muun muassa kouluissa ja lisäksi se tarjoaa verkkokurssia ”Innostu tekniikasta”, jonka avulla alasta kiinnostunut pääsee eteenpäin. Verkkokurssi kokoaa yhteen paikkaan faktatietoa ja uratarinoita. 

Keränen ja Harsia kehottavat tutkimaan myös koulutusvaihtoehtoja, aloittamaan kouluttautumisen vaikkapa avoimen AMK:n kursseilta ja ottamaan kysymyksissä yhteyttä tutkintovastaaviin. 

– Moni tyttö tai nainen epäilee matematiikan osaamistaan. Kuitenkin esimerkiksi naispuoliset alanvaihtajat pärjäävät yleensä hyvin ja innostuvat alasta kokeiltuaan, Harsia summaa. 

Tampereen ammattikorkeakoulu

Lue lisää: projects.tuni.fi/naistech/ 
Verkkokurssin löydät osoitteesta: digma.fi 

Jaa tämä artikkeli


Koulu, oppiminen