TALON TEKNIIKAN TÄYTYY TOIMIA


Äyräväinen Oy on talotekniikkaan erikoistunut insinööritoimisto. Toiminta keskittyy vaativien uudis- ja korjauskohteiden suunnitteluun sekä rakennuttamisen tukitoimintoihin.

”Pieni, iso toimisto”, projektipäällikkö Jouko Väärälä kuvaa ja toteaa, että talotekniikka on nyt tapetilla. ”Ilmanvaihdon merkitys on pandemian aikana korostunut.”

Tutkimukset osoittavat, että tehokas ilmanvaihto vähentää tautien leviämistä sisätiloissa. Oikein toimiva ilmanvaihto on myös välttämättömyys, jotta viihtyisä ja terveellinen sisäilma voidaan luoda energiatehokkaasti.

TALOTEKNIIKAN TOIMIVUUDEN SELVITTÄMINEN KANNATTAA AINA

Ilmanvaihdon toiminnassa on valitettavan usein puutteita. ”Isoja ongelmia syntyy silloin, kun ilmanvaihtoa ohjaava rakennusautomaatio ei toimi oikein. Erityisen haastavia asentaa ja ylläpitää ovat järjestelmät, joissa on käytetty runsaasti sähköisiä ilmamääränsäätimiä eli IMS-peltejä”, Väärälä sanoo.

Rakennusautomaatiolla ohjattavien järjestelmien ja toimintojen määrä kasvaa koko ajan: tämä työllistää myös kiinteistön huollosta vastaavat. Kiireisimmät vikailmoitukset ehditään hoitaa, mutta perusteellisiin tutkimuksiin aikaa ei ole.

Kiinteistöjen ylläpidon avuksi Äyräväinen Oy on kehittänyt talotekniikan toimivuusselvityksen. ”Tarkistamme rakennusautomaation ja sen ohjaaman talotekniikan toiminnallisuuden. Teemme korjausehdotuksia, joiden perusteella energiatehokkuus ja sisäilman olosuhteet paranevat”; Väärälä sanoo ja vertaa toimivuusselvitystä auton katsastukseen. ”Viat kannattaa selvittää ennen kuin ne aiheuttavat vaikeita seuraamuksia.”

Suunnitelmallinen ja ennakoiva kiinteistöstä huolehtiminen onnistuu yhteistyössä hyvien kumppaneiden kanssa. ”Olemme tehneet pitkään yhteistyötä muun muassa Juhola Asset Managementin kanssa”, Väärälä viittaa kuvaan, joka on otettu Espoon Polaris Business Parkin ilmanvaihdon konehuoneessa. ”Äyräväisen rakennusautomaation toimivuusselvityksen avulla voidaan löytää merkityksellisiä, vaikeasti havaittavia, mutta helposti korjattavia vikoja. Pieni virhe rakennusautomaatiossa voi aiheuttaa kymmenien-, jopa satojen tuhansien eurojen ylimääräiset kulut”, Jouko Väärälä sanoo.

PITKÄIKÄINEN RAKENNUS ON KANNATTAVIN

Rakennuksen elinkaaresta huolehtiminen kannattaa pitkässä juoksussa. ”Elinkaariajattelu vaalii investointien tuottoa”, Väärälä sanoo ja muistuttaa, että pelkästään raha ei ole tuoton määre. ”Kiinteistö tuottaa myös käyttö- ja palveluarvoa.” Kiinteistön rakentaminen on iso investointi ja mitä pidempään se pysyy tuottavana, sitä parempi se on kaikille – myös ympäristölle. ”Vaaditaan ammattitaitoista suunnittelua, laadukasta ja valvottua rakentamista, jotta lopputuloksena on rakennus, jolla on mahdollisuus pitkään ikään”, Väärälä sanoo. ”Loppu on kiinni ylläpidosta.”

www.ayravainen.fi

Jaa tämä artikkeli


Rakentaminen 2021