Tähtitieteilijä löysi kodin Puolustusvoimien palveluksesta


Ilona Torniainen on yksi noin 4 000 siviilistä Puolustusvoimien palveluksessa. Työntekijöitä Puolustusvoimilla on reilut 12 000.

TKK:lla (nyk. Aalto yliopisto) avaruustekniikkaa opiskellut ja radioastronominakin työskennellyt tekniikan tohtori Ilona Torniainen viihtyy merkityksellisissä työtehtävissään.

Torniainen piti jo opiskeluaikoinaan Puolustusvoimia mielenkiintoisena työnantajana, mutta silloin vielä tähtitiede veti puoleensa: ”Tähtitieteilijän ammatti oli ollut unelmani. DI-tutkinnon jälkeen työskentelin radioastronomina ja tein väitöskirjan kvasaaritutkimuksesta. Väiteltyäni tohtoriksi vuonna 2008 koin saavuttaneeni unelmani ja pystyin tyytyväisenä kääntämään katseeni muihin haasteisiin”, Torniainen taustoittaa uraansa.

Torniainen päätyi Puolustusvoimille vuonna 2012, ja viimeiset vuodet hän on työskennellyt Pääesikunnan logistiikkaosastolla, viimeisimpänä tehtävänimikkeenään digitalisaation kehittämisen erikoissuunnittelija.

”Logistiikka yhdistyy monien mielessä rekkaralliin, mutta Puolustusvoimissa siihen luetaan paljon muitakin asioita kuten ympäristönsuojelu, lääkintähuolto sekä esimerkiksi hankinta-ala. Toimiva logistiikka on iso ja elintärkeä osa Suomen puolustuskykyä ja sen kehittäminen digitalisaation avulla on pöydälläni”, Torniainen kertoo.

”Toimiva logistiikka on iso ja elintärkeä osa suomen puolustuskykyä ja sen kehittäminen digitalisaation avulla on pöydälläni.”

Kuten muillakin yhteiskunnan alueilla, myös Puolustusvoimissa tarvitaan uusimpien teknologioiden osaajia: ”Esimerkiksi data science- sekä kyber- ja tekoälyosaajia rekrytoidaan meille jatkuvasti.”

Ilmapiiri ja joustavuus ilahduttavat

Torniaisen mukaan työilmapiiri koko hänen Puolustusvoimien urallaan on ollut erinomainen eikä esimerkiksi siviilien ja sotilaiden välillä ole kitkaa: ”Sekä töitä tehdessä että kahvipöytäkeskusteluissa ollaan kaikki samaa porukkaa. Ilman katsomista ei puheenaiheista erota onko jollakin univormu päällä vai ei.”

Torniainen, jolla on pieniä lapsia, on iloinen Puolustusvoimien joustavista työskentelymahdollisuuksista. Normaalioloissa jopa kymmenen päivää kuukaudesta voi tehdä etänä kotoa tai hajatyönä kotia lähinnä olevassa Puolustusvoimien kohteessa. Poikkeusoloihin varautuneessa organisaatiossa oli nopeasti valmius siirtyä rajoittamattomaan etätyömahdollisuuteen korona-tilanteen edetessä. Torniainen asuu Heinolassa, joten työn joustavuus säästää häneltä merkittävästi aikaa.

”Vastaan omasta kalenteristani ja voin pääasiassa valita haluamani etäpäivät. Organisaatio ja esimiehet ymmärtävät muutenkin hyvin ihmisen elämänpiirin kokonaisuuden. Esimerkiksi lapsen lääkäriaika keskellä päivää ei ole koskaan ollut ongelma.”

”Koen työni merkityksellisenä. Vaikka moni esimerkiksi kauhistelee tulevan hävittäjähankinnan hintaa, niin investoinnit maanpuolustukseen ovat tärkeä vakuutus siitä, että rauha säilyy jatkossakin”, Torniainen summaa. 

puolustusvoimat.fi/rekry

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi