Tähtäimessä luontoliikkumisen ja yhteisöllisyyden voima


100-vuotias Sako onnistui 1950- luvulla ensimmäisten suomalaisyritysten joukossa murtautumaan Yhdysvaltojen vientimarkkinoille. Tänä päivänä Sakon tuotteet siivittävät luonnossa liikkumisen yhteisöllisyyttä.

Satavuotisjuhlallisuuksia pääsee harva yritys viettämään. Sako on yksi niistä. Riihimäkeläinen Sako kuuluu maailman arvostetuimpiin kivääri- ja patruunavalmistajiin. Suomalainen pitkän linjan innovatiivinen aseosaaminen kulminoituu Sako- ja Tikka kivääreihin sekä Sako Patruunoihin.

”Aikanaan tehdas perustettiin osaksi suojeluskuntia vastaamaan asekorjaustarpeisiin. Itsenäiseksi yksiköksi paja muutettiin 1.4.1921, ja tuo päivä meillä on kirjattu yrityksen perustamisajankohdaksi”, toteaa vuodesta 2006 Sakoa luotsannut toimitusjohtaja, teollisuusneuvos Raimo Karjalainen.

Tikkakosken, joka on nykyisin osa Sakoa, Suomi-konepistooli, ”Tikkakosken mannekiini”, löytyy lähes jokaisen talvi- ja jatko-sotaa sivuavan sotahistoriaepookin sivuilta.

2000-luvun alussa italialainen, lähes 500-vuotiset juuret omaava Beretta osti Sakon osakekannan ja siitä yhtiön nykyinen menestys kumpuaa. ”Resurssimme riittävät kansainvälisessä kilpailussa ja toisaalta olemme pitkäjänteisesti saaneet kehittää uusia tuotteita”, Karjalainen vahvistaa.

Metsästyksen suosio osana luontoliikkumista kasvussa

Viime vuonna yhtiö toi markkinoille täysin uudenlaisen Sako S20 -hybridikiväärin. Innovatiivisista ja tinkimättömän laadukkaista tuotteistaan tunnettu Sako on nykyisin maailman ainoita kiväärin valmistajia, joka valmistaa myös niiden patruunoita. Aseiden käyttötarkoitus on vapaa-aikapainotteista keskittyen isolta osin metsästys- ja urheiluaseisiin.

”Metsästyksen ekologinen puoli on alettu ilahduttavasti ymmärtää yhä kokonaisvaltaisemmin”, itsekin metsästystä harrastava Karjalainen pohtii. ”Metsästys on yhteisöllistä luonnossa liikkumista kuten marjastus ja kalastus. Saalis ei läheskään aina ole päätarkoitus. Laukauksella saaliin saaminen on pieni osa toimintaa, jossa on mahdollisuus nauttia luonnosta ja hankkia tuoretta lähiruokaa. Riistalihan arvostus on kasvanut viime vuosina selvästi. On ilahduttavaa, että monet aikaisemmin suljetut metsästysseurat ovat avanneet ovia uusille tulokkaille”, Karjalainen lisää. Lajin saloihin päästäkseen tarvitaan ammattilaisten opastusta ja uusia sukupolvia ei ole enää isä tai setä välttämättä opastamassa.

Karjalaista ilahduttaa myös naisten määrän lisääntyminen niin metsästyksen kuin rata-ammunnan parissa. ”Suomessa on turvallinen metsästys- ja aselupajärjestelmä. On hienoa, että yhä useammalle avautuu mahdollisuus nauttia luonnosta itselleen sopivalla tavalla”, hän kiteyttää.

Uunituote SAKO-historiikki kansien välissä

Sakon vivahteikas historia linkittyy mielenkiintoisesti Suomen historiaan. Harva tietää, että yhtiön omistajana on välillä ollut SPR tai Oy Nokia Ab, ja välillä valmistuslinjastolta on tullut huulipunan hylsyjä.

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi