Syksy Ähtäri Zoossa


Ähtärin Zoo on muuttunut paljon meidän lukijoiden lapsuudesta, miten olisi aika uudelle vierailulle? Monien muistoissa elävät yhä eläinpuistossa aikoinaan nähdyt karhut, vieressä silloin ollut Mini Suomi ja alueella kulkenut pieni juna. Paljon on näistä ajoista maailma muuttunut, ja eläinpuisto sen mukana. Alueella on edelleen paljon tekemistä koko perheelle, joten onkin aika antaa uusi mahdollisuus tälle luontokohteelle keskellä Suomea. Ähtärin keskeinen sijainti mahdollistaa päivävierailun, ja matkailualueen tarjonta myös yöpymisen puiston vieressä -tai jopa sen sisällä.

Missä Ähtäri oikein on?

Ähtäri sijaitsee kolmen maakunnan kohtauspisteessä, vain yhden tunnin ajomatkan päässä Seinäjoelta etelään, 2 tuntia Vaasasta itään, 3 tuntia Helsingistä pohjoiseen ja 2 tuntia Tampereelta pohjoiseen. Vierailemaan pääsee siis nopeasti omalla autolla, mutta myös junalla koska Eläinpuistolla on oma pysäkki kävelymatkan etäisyydellä sisäänkäynniltä. Pieni kaupunki on luontonsa ansiosta kaunis jokaisena vuoden aikana, syksyllä väriloisto pääsee edukseen ja järvet luovat tunnelmaa ennen jäiden tuloa. Ähtäri Zoo, ja laajempi kokonaisuus matkailualueesta, sijaitsee noin 6 km päässä kylän keskustasta.

Kolme kohdetta yhden hinnalla

Ähtäri Zoossa on yli 50 eri eläinlajia ja 200 eri eläinyksilöä. Näistä tunnetuimpia ovat vuodesta toiseen ihastuttavat ruskeakarhut, lumileopardit, pikkupandat ja pandapariskunta Lumi ja Pyry. Ähtäri Zoo on jaettu nykyään kolmeen eri kokonaisuuteen, vaikka yksi ja sama lippu toimiikin pääsylippuna kaikkiin: pandatalo, eläinpuisto ja farmi.

Pandatalo sai ensimmäiset asukkaansa talvella 2018, jolloin sinne muutti isopandapariskunta Lumi ja Pyry. Edelleen nämä nappisilmät ovat monen listalla kärjessä ja vierailu aloitetaankin yleensä heti pandatalosta. Samassa talossa toimii myös tyylikäs pandakahvila ja ravintola keittolounaineen

Pandatalosta matka jatkuu ulkotarhan kautta itse eläinpuistokierrokselle. Metsikön laajuus on huimat 60 hehtaaria, ja koko 3 km pituinen kävelypolku puiston havumetsän lomassa on juuri sitä, mitä Ähtäri Zoo on alusta asti hakenut -luonnon mukainen elinympäristö runsaalla kasvillisuudella.

Eläinpuistokierroksella Ähtärissä voi nähdä esimerkiksi veijarimaiset pikkupandat, joista tulee monen kävijän yllätyssuosikki, lumileopardit paksuine tassuineen ja häntineen, karhukoplan eli ruskeakarhu poikamieskolmikon edelleen äitinsä seurana, susilauman, joka usein innostuu myös ulvomiskonserttiin, leikkisän Kaislasaukon sekä monta muuta.

Eläinpuistokierroksen lopussa on kaunis 1900-luvun tyyliin rakennettu ja tyylitelty maalaistila eläimineen, eli Farmi. Siellä pääset tutustumaan tuttuihin eläimiin läheltä ja näet miten ennen suomalaisilla maatiloilla elämä ja arki kulki. Navetasta tai laiduntamasta löydät mm. lehmiä, vuohia, lampaita, hevosia, poneja, kissoja, kanoja ja pupuja. Maatilan eläimet ovat luonnollisesti tottuneita ihmisiin, ja lampaat lähestyvätkin usein aitaa nähdessään vieraita toivoen rapsutuksia. Farmi on monen, varsinkin pienen, vierailijan lempikohteita.

Eläinpuistot osana lajiensuojelua

Eläinpuiston voi ajatella ikään kuin Nooan arkkina, josta löytyy edustettuna pari kutakin lajinsa edustajaa turvaamassa tulevaisuuden eläinkannat, modernimmin sanottuna eläinpuisto on yhtä kuin äärimmäisen arvokas geenipankki. Eläinpuistojen rooli on nykyään ensisijaisesti eläinten hyvinvoinnin takaaminen, opetus- ja kasvatustyö sekä lajiensuojelu.

Vierailemalla eläinpuistossa tuet konkreettisesti myös lajiensuojelua, johon suuri osa varoistamme ohjautuu päivittäisen toiminnan lisäksi. Kansainvälinen lajiensuojelutyö näkyy muun muassa tutkimustyönä, sekä eläinsiirtoina eläinpuistojen välillä. Siirtojen avulla geeniperimä pysyy rikkaana ja puistoissa syntyvät jälkeläiset pysyvät terveinä. Nämä terveet uudet yksilöt ovat monessa tapauksessa osana luontoon palautusta, jolloin ne jatkavat osaltaan lajinsa edustajina luonnossa ja moninaistavat siellä vallinnutta geenipohjaa.

Ähtäri Zoo on mukana erilaisissa suojeluhankkeissa, kuten MetsäpeuraLIFE sekä kansainvälisessä isopandojen suojeluhankkeessa. Myös näiden hankkeiden ansiosta eläinpuistossamme syntyvät lajien jälkeläiset ovat osana luontoon palautushankkeita. Aiemmin Ähtärissä on saatu luontaisesti lisääntymään ensimmäisenä koko maassa esimerkiksi Vesikko, joka oli jo ehtinyt kadota Suomen luonnosta.

Suunnittele syysvierailusi

Vuoden ajoista syksy on parhaimpia aikoja vierailla missä tahansa eläinpuistossa, ja näin meidänkin tapauksessa. Kesien kuumat päivät pitävät eläimet piilossa pesissään tai varjoisissa paikoissa, mutta syksyllä moni eläin onkin parhaiten liikkeellä ja nähtävissä etenkin Ähtärissä koska valtaosa puiston eläimistä on viileiden alueiden asukkeja. Syksyllä vältät pitkät lippujonot, korkeammat sesonkihinnat ja näet eläimet paremmin.

Ähtäri Zoo on erinomainen retkeilykohde luonnollisen ympäristönsä ansiosta. Kierroksen varrella on useita grillauspaikkoja, joihin voi tuoda omat eväät, tai ostaa makkarapaketin vielä kahvilasta ennen kierrokselle lähtöä. Ruokailumahdollisuuksia on Pandatalon kahvilan ja delin lisäksi myös tien toisella puolella sijaitsevassa hotellissa.

Matkailualueen majoitus ja lomaherkuttele

Matkailualueella on useita majoitusvaihtoehtoja. Aivan Zoota vastapäätä sijaitsee Hotelli Mesikämmen, jonka kaikista 101:stä huoneesta on kaunis järvinäköala. Hotellissa on myös lapsiystävällinen ravintola Mesikämmen, uusi keilahalli, kylpylä sekä klubi, joka avaa ovensa viikonloppuisin ja lapsiperheaikaan myös päivällä limudiskoksi.

Hotelliin kuuluu ainutlaatuinen elämysmajoituksen mahdollisuus, Villa Ursus, joka sijaitsee eläinpuiston sisällä korkealla puustossa suoralla näkymällä karhulaan. Sieltä Villan asukkaat voivat seurata hämäräaktiivisten karhujen tekemisiä myös puiston sulkemisajan jälkeen suoraan sängyltään.

Hotellin edestä lähtee metsikön läpi portaat, joita pitkin pääsee tunnettuun Saunaravintola Kiuluun, josta saa Tomi Björckin suunnitteleman menun herkkuja upeissa maisemissa, sekä mahdollisuuden yksityissaunaan.

Aivan vierestä löytyy myös Ähtäri Zoo Camping, leirintäalue, jossa on isoja rantamökkejä sekä pienempiä leirintäaluemökkejä vuokrattavana järven rannalta. Alueella on minigolf, useita nuotiopaikkoja ja grillikatoksia sekä rantasauna vuokrauskäyttöön.

Muu tekeminen

Ähtäri Zoon vieressä on ekologinen seikkailupuisto Flowpark, josta löytyy kiipeilyratoja kaiken ikäisille ja kokoisille kiipeilijöille. Matkailualueella on lisäksi 18-reikäinen golfrata, padelkenttä, 6-väyläinen frisbeegolf sekä useita eri luontoreitistöjä eri pituisille . Ähtäri Visitin kautta välinevuokrauksella voi saada käyttöönsä mm. sublaudan, maastopyörän, veneen tai varata erilaisia kokemuksia. Lomalla ei pääse tylsistymään ja kotiin vietävänä on kasa kuvia, rentoutunut mieli ja keho sekä paljon yhdessä vietettyä aikaa luonnon, eläinten ja valitsemasi matkaseuran kanssa.

Olemme auki vuoden jokaisena päivänä
Syksyllä klo 10 – 17

Ähtäri Zoo on Suomen vanhin luonnonmukainen eläinpuisto, se täyttää 50-vuotta kesällä 2023

www.ahtarizoo.fi
info@ahtarizoo.fi

Seuraa meitä myös
Facebookissa ja Instagramissa

Muita artikkelissa mainittuja
sivuja ja tietoa:
www.visitahtari.fi
www.kiuluun.fi
www.hotellimesikammen.fi
www.villaursus.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Matkailu