Pidä huolta sydämestäsi – hae apua ajoissa


Esimerkiksi liikkuessa on hyvä hengästyä, mutta poikkeava hengenahdistus on varoitusmerkki.

– Iäkkäillä, naisilla ja diabeetikoilla hengenahdistus on varsin tavallinen sydäninfarktin ensioire. Sen aiheuttaja on syytä tutkia nopeasti, toteaa kardiologian ylilääkäri Pasi Lehto Tays Sydänsairaalasta.

– Hätänumeroon 112 soittaminen on oikea tapa hakeutua hoitoon, kun äkilliset sydämeen liittyvät oireet herättävät epäilyä ja olo tuntuu tukalalta. Uuteen rintakipuoireeseen pitää aina suhtautua vakavasti, varsinkin jos tiedossa on valtimosairauden vaaratekijöitä, kuten tupakointi, korkea kolesteroli, diabetes tai sukurasite.

Tunnista verenpaine

Korkea verenpaine on tärkein valtimosairauksien riskitekijä.

– Kaikkien yli 40-vuotiaiden kannattaa mittauttaa oma verenpaineensa. Korkea paine rasittaa sydämen pumppauskykyä ja valtimoiden seinämiä. Verenpaine on hoidettavissa, joten apua kannattaa hakea.

Rytmihäiriö ei ole aina vakava ongelma

Jos terve, hyväkuntoinen ihminen tuntee sydämen muljahtelua esimerkiksi levossa, tilanne on harvoin vakava.
– Kun häiriöitä tuntuu rasituksen aikana, kannattaa selvittää asia lääkärin kanssa. Yleisimpään aikuisiän rytmihäiriöön, eteisvärinään, liittyy aivohalvauksen vaara. Nykyaikaisella lääkehoidolla halvaus voidaan välttää, Lehto kannustaa.

Sydänsairaala on sydänhoitoon erikoistunut julkinen sairaala. Luotettavaa tietoa sydämen oireista ja hoidosta löydät osoitteesta www.sydansairaala.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Terveys