Miehiseen vaivaan löytyy apua


Peyronien taudissa peniksen paisuvaista ympäröivään kalvoon ilmaantuu paikallinen paksuuntuma. Ensioireina voi ilmetä erektion aikana tuntuvaa kipua peniksen varressa. Kipu johtuu kudoksen tulehdusreaktiosta ‒ käyristymiseen johtavia taustatekijöitä ei täysin tunneta.

Paisuvaiskudoksen paksuuntuneen seinämän kohdan elastisuuden häviämisen vuoksi penis alkaa käyristyä kovettuman puolelle. Tällä kohdalla voi myös olla peniksen kaventumista ja lyhenemää.

Tulehdusmuutoksen korvautuessa sidekudoksella kipu lakkaa yleensä alle vuodessa. Käyristymä jää pysyväksi noin puolella miehistä, noin 12 prosentilla se oikenee ilman hoitoa ja noin 40 prosentilla käyristymä voi vielä hieman lisääntyä yli vuoden kuluessa.

Nuoren miehen peniksen synnynnäistä käyristymää ei pidä sekoittaa Peyronien tautiin. Synnynnäisesti kaareva penis on yleensä käyrä alaspäin, ja tätä kaarevuutta hoidetaan vain oikaisevalla leikkauksella.

Hoitona pistokset tai leikkaus

Peyronien tautia esiintyy yleisimmin 50–60-vuotiailla miehillä. Käyristymä on yleensä ylöspäin tai lisäksi kiertynyt hieman toiselle sivulle. Lievää, alle 35 asteen oireetonta käyristymää ei tarvitse hoitaa, mutta hoito on aiheellista silloin, kun käyristymä vaikeuttaa yhdyntää.

”Tautia voidaan hoitaa, joten potilaan kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä lääkäriin”, sanoo kirurgian ja urologian erikoislääkäri Teija Parpala Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Urologi voi hoitaa peniksen käyristymää paikallisesti paisuvaisen seinämän sisään pistettävällä kollagenaasipistoksella.

Pistoshoito pehmentää kovaa, arpimaista kudosta. Pistoshoitoon tulee aina yhdistää myös miehelle opetettava omatoiminen päivittäinen peniksen taivuttelu. Erektioita tulisi olla päivittäin ja taivutushoito tehdään myös erektion aikana. Apuna käytetään penispumppua tai erektiota vahvistavia lääkkeitä.

Usein tarvitaan toinen pistos 1-2 kuukauden kuluttua, joskus kolmaskin, jotta toiminta saadaan riittävästi korjaantumaan.

”Pistos on taudin kevyempi hoitomuoto, jolla voidaan saada penis siinä määrin oikenemaan, että yhdynnät onnistuvat. Toisena vaihtoehtona on käyryyden suoristava leikkaushoito, johon on useita erityyppisiä menetelmiä”, Parpala kertoo.

Parpala kannustaa miehiä hoitamaan vaivan kuntoon. Hoidon tavoitteena on yhdyntöjen onnistuminen, jolloin miehen fyysinen ja psyykkinen kunto paranevat. Terveellisten elintapojen merkitys korostuu myös Peyronien taudin hoidossa.

NP-7652 6/2019

www.peyronie.fi/

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Terveys