SUUNTO uskoo kestävään kehittymiseen


Suunnolla lähestytään vastuullisuutta paitsi ympäristövastuun myös ihmisen hyvinvoinnin kautta. Yrityksen toimintaa määrittää jatkuva kehitys. Tavoitteena on rakentaa aikaa ja kovaa käyttöä kestäviä tuotteita, joiden tuottamaa käyttäjähyötyä parannetaan vuosia eteenpäin uusilla toiminnallisuuksilla. 

Suunnossa vastuullisuusajattelun ydin kumpuaa yhtiön historiasta. Tuotteiden kestävyyteen ja luotettavuuteen on panostettu ensimmäisistä kompasseista alkaen. 

– Emme halua tehdä urheilukelloistamme kertakäyttöelektroniikkaa, joka vanhenee käsiin, kertoo Suunnon partneritoiminnasta vastaava Ecosystem Lead Janne Kallio. 

Tämän ajattelun takia myös uusia kelloja tuodaan markkinoille hallitusti ja panostuksia suunnataan lisäarvon tuottamiseen. 

– Suuren osan työstä meillä tekevät ohjelmistokehittäjät, jotka luovat jatkuvasti uusia ominaisuuksia olemassa oleviin rannelaitteisiin. Uudet ominaisuudet saa käyttöönsä ilman uuden tuotteen hankkimista ja sitä kautta kuluttamatta luonnonvaroja. Esimerkkinä julkaisimme juuri toiminnallisuuden, jolla kehittävää harjoittelua ja palautumista on helppo seurata. Tästä on iloa, oli laite sitten uusi tai muutaman vuoden vanha, Kallio kuvailee toimintaperiaatetta. 

Tuotteiden valmistuskin poikkeaa suurimmasta osasta teknologia-alaa dominoivista toimijoista. Tuotteet syntyvät pääosin Suomessa omalla tehtaalla työntekijöiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista huolehtien. 

Partneritoiminnasta vastaava Ecosystem Lead Janne Kallio

Rajojen rikkomista ja läpinäkyvyyttä maailman tilaan 

Suunnon tuotteet on suunniteltu aktivoimaan, innostamaan ja mahdollistamaan luonnossa liikkuminen. Yrityksessä nähdäänkin, että osa vastuullisuutta on saada käyttäjät toteuttamaan itseään ja elämään parempaa elämää luonnosta ja ulkoilusta nauttien. 

– Laitteemme auttavat käyttäjiämme rikkomaan rajojaan, olemaan aktiivisia omasta lähtötasosta riippumatta, kuvailee Suunnon sukellustuotteiden kanssa työskentelevä UX-suunnittelija Jeanette Lau. 

Laun mukaan Suunnolla ymmärretään hyvin tuotteisiin liittyvä vastuu. Käyttäjälle tuote on tärkeä väline turvalliseen ja mukavaan harrastamiseen. 

UX-suunnittelija Jeanette Lau

– Sukeltamisen osalta turvallisuus on erityisen suuressa roolissa. Meidän täytyy huolehtia, että annamme varmasti oikeaa tietoa käyttäjälle kaikissa tilanteissa. Luotettavuus on meille tärkeä arvo, hän kertoo. 

Sekä Kallio että Lau näkevät, että Suunnon tuotteita käyttämällä tietoisuus ympäristövastuusta kasvaa ja tieto myös levittäytyy laajemmalle kuin käyttäjän omaan toimintaan. Tuotteet kun antavat käyttäjilleen mahdollisuuden päästä itse luontoon ja näkemään ihmisen toiminnan vaikutukset konkreettisesti. Kallion mukaan käyttäjien harrastaessaan tuottama big data voi kuitenkin antaa myös jopa yhteiskunnallisesti uniikkia, laajempaa tietoa. 

– Suunnon käyttäjät auttavat keräämään tietoa myös ympäristöstä, ja tätä on mahdollista käyttää esimerkiksi ymmärtämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia, Kallio kertoo.

Henkilöstöjohtaja Marjo Kuosmanen

Omat työntekijät avainasemassa 

Suunnon henkilöstöjohtaja Marjo Kuosmanen kokee, että omille työntekijöille vastuullisuuden ja aktiivisen elämän teemat tekevät työnteosta merkityksellistä ja muodostavat yhden yrityksen vetovoimatekijöistä. 

– Olemme ainutlaatuinen työpaikka siinä, että täällä vaikuttamaan pääsee konkreettisesti ja työnsä tulokset voi nähdä ihmisten hyvinvoinnissa, hän toteaa. 

Hänen mukaansa tärkeää on myös, se että aktiivinen elämäntapa nähdään yrityksessä laajasti, eikä suorituskeskeisesti. Tämän hän nostaa myös työnhakijoille tärkeäksi pointiksi. 

– Aktiiviseen elämään liittyvät myös esimerkiksi lepo ja palautuminen. Haluammekin korostaa, että aktiivisuus tarkoittaa eri asioita eri ihmisille, eikä työntekijöidemme tietenkään tarvitse olla huippu-urheilijoita, hän sanoo. 

Omien työntekijöiden tarpeiden kuuntelu, mukautuminen muuttuviin olosuhteisiin ja yhteisölliseen kulttuuriin panostaminen ovat tapoja varmistaa, että merkityksellisyyden lisäksi myös työn tekemisen puitteet ovat kunnossa. 

– Olemme viime aikoina esimerkiksi muokanneet toimitilojamme ja panostaneet kommunikaatioon johdon kanssa. Seuraavaksi vuorossa on sen miettiminen, miltä pandemian jälkeinen työnteko näyttää. Tätä työtä teemme yhdessä henkilökunnan kanssa, Kuosmanen summaa.

suunto.com

Jaa tämä artikkeli


Työelämä