Suunnittelupöydällä ja rakenteilla uusia asuinalueita Tampereelle


Hyvin suunniteltu ja ammattitaidolla tehty uudisrakentaminen nostaa vanhan asuinalueen arvoa. 

ARKTA. Ytimekäs yritysnimi näkyy ensi vuonna työmaa-aidoissa lähellä Tammerkosken kuohuja ja Tampereen Tuomiokirkkoa, klassillisen lukion kupeessa. Ympäristöönsä arvokkaasti istuva 8-kerroksinen Rongan Gaudia on esimerkki täydennysrakentamisesta, jonka kaavoitussuunnittelu on ollut tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja naapuruston kanssa. Gaudia jatkaa Rongan tornien linjakasta ulkoasua modernilla tavalla vaaleaksi rapatuin seinin ja isoin, korkein ikkunoin. Gaudiasta löytyy 1-4 huoneen koteja. 

Rakennusliikkeen on huomioitava vähähiilisyys ja asumistarpeet 

Arkta Rakennus Oy on Tampereen alueella profiloitunut kaupunkiympäristöjä kehittäväksi asuntorakentajaksi. Arkta rakentaa valmiille asuinalueille tai niiden viereen. Tampereella on keskeisillä sijainneilla kehitteillä ja rakenteilla useita asuinalueita. Uutta on tulossa myös Pirkkalan Uusi-Pereelle sekä Nokialle, lähijunaseisakkeen lähelle. Hankekehityspäällikkö Jarmo Pitkäsen mukaan suunnittelussa painottuu jo ennen rakentamista tehtävä perusteellinen ja pitkäjänteinen alue- ja kaupunkiympäristön kehitystyö. ”Ihmisten asumistarpeet ja kestävät ratkaisut palveluiden, kaupunkikuvallisten näkökulmien, energiaratkaisujen ja vähähiilisyyden osalta on otettava huomioon. Rakennusliikkeen on osattava hahmottaa alueen lopputulos jo paljon ennen toteutusta. Rakentamiselle on löydettävä oikea sijainti, nähtävä alueen ympäristöarvot ja asukkaiden huomisen tarpeet.”. 

Uusia asuinpaikkoja Tampereella 

Pirkanmaa ei tee poikkeusta suuntauksesta, jossa asuinrakentaminen nojaa kaupungin liikenne- ja palveluverkoston kehittämiseen. Asuinkeskuksissa uudet asuinalueet ovat usein tonttien käyttötarkoituksen muutoksia raitiotien tai lähijunaseisakkeiden varrella; vanhoja toimisto-, varasto- tai teollisuusrakennuksia vaihdetaan uusiksi asuintaloiksi. Mikä tahansa Arktan kehityskohteista sopisi malliksi, mutta kehitys- ja sijoittajasuhdejohtaja Petra Kiiveri ottaa esimerkiksi Tampereen Kalevan kaupunginosaan suunnitteilla olevan kahdeksan kerrostalon muodostaman Metsä-Kaleva korttelin, joka rakennetaan huonekaluliike Vepsäläisen ja Vaasan leipomon liiketilojen paikalle. ”Sijainti on uniikki: kortteli on uuden raitiotien varrella, mutta rajautuu komeaan, metsäiseen ja suojeltuun Kalevan harjuun.” 

Tampereen Raholan kaupunkikuva tulee myös uudistumaan. Se nivoutuu tiiviisti Pirkanmaan alueen raideliikenteen kehitystyöhön. Uuden Raholanharjun asuinalueen suunnittelussa painotetaan kestävän kehityksen ratkaisuja. Arkta rakentaa alueelle yli 20 kerrostaloa. Suunnittelussa huomioidaan viihtyisyys, lähijunaseisakkeen läheisyys ja nykyajan asumisen tarpeet: etätyöt, harrastaminen, liikkuminen ja Tesoman kaupalliset palvelut. ”Alue on valmistuttuaan noin 2000 ihmisen uusi asuinpaikka”, Kiiveri sanoo. Myös Nokian kaupunkikuvaa uudistaa keskusta-alueelle rakenteilla oleva trendikäs uusi kerrostaloasuinalue Puroniitty. ”Lähijunapysäkin läheisyyteen ja kävelymatkan päähän ydinkeskustasta nousee järkihintaisia kerrostalokoteja”, myyntipäällikkö Harri Oikari sanoo. Myös Teivon ulkoilumaastojen, raviradan sekä Lielahden palvelujen lähelle, uudelle Lamminpään asuinalueelle, nousee Arkta-koti 115 taloudelle. 

Innovatiivista yhteistyötä yliopistojen kanssa 

”Arktalle tyypillistä on myös rakentamisen innovatiivisuus; on kyettävä uudistumaan muun muassa tutkimustyön kautta”, Arkta Oy:n toimitusjohtaja Maarit Sääksi sanoo. Tampereen Vuorekseen rakenteilla oleva kuuden täyspuukerrostalon korttelin muodostama kokonaisuus on erinomainen esimerkki Arktan kyvystä tehdä toisin. Poikkeuksellisten, ääni- ja paloteknisesti vaativien rakennusten rakenteellisesti mielenkiintoinen ratkaisu on, että kantavan rungon lisäksi myös hissikuilut ovat puurakenteiset. ”Kohde on osa yliopiston puurakentamisen PUKKI-tutkimushanketta”, tekninen johtaja Marko Nikander sanoo. Esimerkki innovatiivisuudesta on myös Tampereen Koivistonkylään rakenteilla oleva kuuden kerrostaloyhtiön kokonaisuus, joka on osa EU:n STARDUST Horizon energiaratkaisujen tutkimushanketta. ”Kyseessä on niin kutsuttu nettonollaenergiahanke: taloyhtiöt omistavat yhteisesti toisaalla Tampereella sijaitsevan aurinkokennovoimalan, joka tuottaa vähintään rakennusten laskennallisen energiatarpeen”, rakennuttajapäällikkö Timo Ristamäki sanoo. 

”Yhdessä hyvää rakentamassa” 

ARKTA-konsernin yritykset: edistyksellisiä edelläkävijöitä ja ekologisen rakentamisen arvomaailman omaksuneita. 

Arkta Rakennuksen lisäksi yritysryppääseen kuuluu Helsingin seudulla energiatehokkaan asuinkerrostalorakentamisen edelläkävijänä tunnettu Arkta Reponen. Julkisten tilojen uudis- ja korjausrakentamiseen erikoistuneet Arkta Kultti Vaasan ja Seinäjoen ympäristössä sekä Arkta Rakennuskultti Uudellamaalla. Arkta Laatuseinä kehittää ja valmistaa betonielementtirakenteita ollen uranuurtaja matalaenergiaelementtien tuotannossa. 

Arktassa on 230 työntekijää ja konserni työllistää pitkäaikaisten yhteistyökumppanuuksien kautta yli 500 henkilöä. 

Maarit Sääksen mukaan hyvä tulos syntyy perheyritystaustan omaavien yhteistyöllä. ”Monipuolinen tietotaito ja vuosikymmenien kokemus, jota voimme konsernissa ja asiakkaidemme kanssa toisillemme hyödyntää, takaavat kehittymisen ja luotettavuuden.” 

Uusia asuinalueita Tampereella: 

  • Metsä-Kaleva, Takojankatu Tampere 8 kerrostaloa keskustassa, raitiotien vieressä. Alue rajautuu suojeltuun metsään. 
  • Uusi Raholanharjun alue, Tampere n. 20 kerrostaloa. Noin 10 minuutin junamatka keskustaan, junaseisakkeen ja Tesoman ostoskeskuksen lähellä. 
  • Uusi Lamminpään alue, Tampere 2 kerrostaloa, 115 asuntoa. Lähellä Lielahden palvelut ja Teivon ulkoilumaastot. 
  • Koivistonkylä Ilokkaanpuisto, Tampere 6 kerrostaloa. Aurinkoenergian tutkimuskohde. 
  • Vuores Isokuusen alue, Tampere 6 täyspuukerrostaloa. Puurakentamisen tutkimuskohde. 

Uusi trendikäs Puroniityn alue, Nokia: 11 kerrostaloa kävelyetäisyydellä keskustassa, junaseisakkeen lähellä. 

Pirkkalan Uusi-Pere: Kahdeksan yhtiön rivitaloalue, jossa kahden viimeisen yhtiön rakentaminen alkamassa. Lähellä Tampereen rajaa ja Partolaa.

www.arkta.fi

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä pirkanmaa