Suun ja suoliston suojabakteerit


Perimä, ruokavalio, ikä, lääkitykset, sairaudet ja elintavat vaikuttavat ruoansulatuskanavan bakteerivalikoimaan. Hyvä uutinen on, että mikrobistoa voi itse ohjata suotuisaan suuntaan.

Suun suojabakteerit ovat elimistön ensimmäinen suojamuuri

Elimistön olosuhteen ohjaavat bakteerivalikoimaa, siksi suun mikrobisto on erilainen kuin suoliston. Suuta suojaavat bakteerit kuuluvat Streptococcus salivarius -lajiin. Ne muodostavat suojamuurin taudinaiheuttajia vastaan suun ja nielun limakalvoille. Suojaavien S. salivarius -maitohappobakteerien on todettu estävän ei-toivottuja plakkia ja ientulehduksia aiheuttavia bakteereita ja hiivoja suussa.

Mikrobiston tasapainon järkkyminen ja S. salivarius -lajiin väheneminen voi johtua mm. lääkkeistä, suuvesistä, napostelusta, huonosta suuhygieniasta ja raskaudesta. Myös diabetes altistaa ientulehduksille, parodontiitille, reikiintymiselle ja suun sokereita rakastaville hiivoille. Suun hyvät bakteerit auttavat myös kuivan suun ongelmissa.

Suu-nielu-korvat ovat samaa mikrobiologista aluetta ja suun suojabakteerit toimivat myös nielun ja korvien suojana taudinaiheuttajia ja viruksia vastaan.

Suoliston suojabakteerit liittyvät koko kehon hyvinvointiin

Hyvinvoiva suoliston mikrobisto on tasapainoinen, yli tuhannen bakteerilajin sekoitus. Jos tasapaino järkkyy ja ei-toivotut bakteerit ottavat ylivallan, suolisto-oireiden sekä tulehdusreaktioiden riski kasvaa. Suolistomikrobistolla on yhteys koko kehon hyvinvointiin, jopa aivojen ja ihon. Myös vastustuskyky rakentuu suoliston kautta.

Suolistomikrobiston köyhyys ja epätasapaino voidaan liittää suolisto-ongelmien, allergioiden, ylipainon ja 2-tyypin diabeteksen riskitekijöihin. Sekä diabetes että ylipaino aiheuttavat elimistössä matala-asteisen tulehduksen ja ei-toivotut bakteerit lietsovat tätä tulehdusta suolistosta käsin. Suoliston hyödylliset bifidobakteerit ja laktobasillit tuottavat ravinnon kuiduista tulehdusta hillitseviä rasvahappoja ja vitamiineja. Uusien tutkimusten mukaan suolistomikrobisto vaikuttaa myös viskeraalisen rasvan kertymiseen ja sitä voidaan estää ohjaamalla mikrobistoa tasapainoiseen suuntaa.

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Bakteerifaktoja
  • Suun S. salivarius -suojabakteerit estävät ientulehdusbakteerien ja hiivojen toimintaa.
  • Suoliston mikrobiston tasapainoa voi itse ohjata ruokavaliolla sekä erityisillä bakteeri- ja kuitutuotteilla.
  • Oman mikrobistonsa voi myös helposti tutkituttaa. Kysy lisää suomalaisen GutGuiden mikrobiologeilta info@gutguide.fi

ToothGuide- ja GutGuide-bakteerituotteet ovat saatavilla apteekeista, Aito-kaupoista ja osoitteesta gutguide.fi

Jaa tämä artikkeli


Hyvinvointi Terveys