Suomesta sähköauton akkujen kierrätyksen huippuosaaja?


Autojen maahantuojat huolehtivat vastuullisesti myös auton elinkaaren päähän liittyvistä velvollisuuksista. Suomen Autokierrätys Oy on tämän toiminnan taustalla toimiva tuottajayhteisö, joka on jo valmistautunut etupainotteisesti myös sähkö- ja hybridiautojen akkujen massiiviseen kierrätykseen. 

Romuautojen kierrätys toimii meillä Suomessa hyvin ja se on tehty autonomistajille vaivattomaksi. ”Auton, mönkijän, moottorikelkan tai traktorin romuttaminen on täysin ilmaista”, muistuttaa Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali. 

Suomen Autokierrätyksen kierrätysverkosto muodostaa aidon kiertotalousekosysteemin, jossa peräti 95 % autosta päätyy eri tavoin hyödynnettäväksi. ”Tämä, jos mikä, on toimivaa kiertotaloutta ja puhtaamman ympäristön puolesta toimimista”, Kenraali toteaa. 

Autonosia voidaan uudelleen käyttää alkuperäisessä tarkoituksessa ja autoista kertyvä metalli saadaan talteen käytettäväksi uusioraaka-aineena metalliteollisuuden tarpeisiin. ”Lisäksi autojen varaosien uusiokäyttö on tehty netin käytön myötä alihankkijaverkoston avulla helpoksi”, hän lisää. 

Romutuspalkkiokampanja puree 

Romutuspalkkiokampanjan aikana uuden auton ostaja saa 1 000 tai 2 000 euron romutuspalkkion valtion avustuksena uudesta lain edellytykset täyttävästä henkilöautosta, jos hän vie samalla romutettavaksi omistamansa vanhan liikennekäytössä olevan henkilöauton. 

”Tänä vuonna on ollut ennätysvauhti autojen romutuksessa, osin metallinhinnan noususta johtuen”, Kenraali vahvistaa ja lisää: ”Tärkeintä on, että kuluttajien tietoisuus auton kierrätettäväksi viennistä lisääntyy. Operaattoriverkoston virallisia vastaanottopisteitä on Suomessa jo 285 kpl ja romuauton poisto ajoneuvorekisteristä järjestyy tätä kautta automaattisesti. Samalla kuluttaja saa myös romutustodistuksen, joka takaa että velvoitteet, kuten verot ja vakuutukset, päättyvät asianmukaisesti.” 

Sähköakkujen kierrätys seuraava iso steppi 

Tulevaisuudessa kierrätyksen piiriin kuuluvat yhä enemmän sähköautojen ajovoima-akut. ”Kun nyt hankitut sähköautot tulevat tiensä päähän autonakkuina, puhutaan jo tuhansista kiertoon päätyvistä akuista vuodessa. ” 

Akkujen kierrättäminen onnistuu jo nyt. Kansallinen akkustrategia pyrkii edistämään alan kehitystä. ”Akkua voidaan joko käyttää uudessa tarkoituksessa tai siitä voidaan kerätä arvokkaat mineraalit uudelleen hyödynnettäväksi”, Juha Kenraali sanoo ja lisää: ”Akkujen kierrättäminen voi olla tulevaisuuden suomalainen kilpailutekijä, jos niin haluamme.” 

Lisätietoa: https://autokierratys.fi/ 
https://www.romutuskampanja.fi/ 

Linkedin: Suomen Autokierrätys 
Twitter: @autokierratys

Jaa tämä artikkeli


Työelämä