Kuuntele muistisairaan tunteita sanojen takana


Se muuttaa ihmisen kykyä ilmaista itseään ja ymmärtää muiden ympärillä olevien viestintää. Muistisairaudet etenevät yleensä hitaasti lievästä vaikeampaan vaiheeseen, jolloin sairastunut ja hänen läheisensä voivat hiljalleen totutella muuttuneeseen tilanteeseen opettelemalla yhteistä uutta kieltä.

Sanallinen ilmaisu vaikeutuu ja sanattoman viestinnän sekä tunteiden merkitys korostuu. Ilmeet, eleet ja kosketus kertovat tällöin enemmän kuin sanat. Tärkeintä tällöinkin, kuten aina on se, että nähdään ihminen kaikkien sairauden oireiden takana. Nähdään ja kohdataan ihminen, jolla on jokin asia, tarve tai tunne, jonka hän haluaa sinulle välittää, mutta ei ole enää oikeita sanoja tai tapoja siihen. Tällöin käytetään niitä sanoja ja keinoja, joita vielä on jäljellä. Esimerkiksi sanat äiti ja koti ovat sanoja, jotka merkitsevät turvallisuutta ja hoivaa, tällöin näillä sanoilla muistisairas voi kuvata olotilaa ja tunnetta, johon kaivataan takaisin, ennemmin kuin paikkaa tai ihmistä. Muistisairaan kanssa vuorovaikutus on kuin seikkailu, lähdetään rohkeasti ratkaisemaan arvoitusta, jonka hän meille esittää.

Uudet suositukset muistisairauksien ennaltaehkäisemiseksi on julkaistu, suosittelen tutustumaan, niiden avulla jokainen voi vaikuttaa tulevaisuuteensa tekemällä tässä ja nyt oikeita valintoja!

Kirsi Uusimäki
Muistikoordinaattori
Suomen muistiasiantuntijat ry, hallituksen jäsen

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Hyvinvointi