Suomen kilpailukyvyn avaimet


SUOMI OLI VIIME VUOSISADAN GLOBAALI MENESTYSTARINA. Valitettavasti olemme viime vuosikymmenet pitäneet kiinni menneistä rakenteista ja saavutetuista eduista. Uudistuksia on toteutettu liian vähän, liian myöhään. Suomi on luisunut kilpailukykyvertailuissa maailman kärjestä kärkikymmenikön ulkopuolelle. Tähän on saatava muutos. 

Suomen vahvuuksia kilpailukykyvertailussa ovat osaaminen, instituutioiden toimivuus sekä julkisen talouden vakaus. Heristelimme vasta sormea talouttaan huonosti hoitaneille Euroopan maille. Nyt olemme vaarassa ajautua samaan tilanteeseen. Julkisen taloutemme kestävyys oli heikko jo ennen koronaa. Nyt velkaannumme ennätystahtia. Meidän on päätettävä uskottavasta korjaussuunnitelmasta. 

Heikkouksiamme ovat logistiset yhteydet ja työmarkkinoiden jäykkyydet. Paikallisen sopimisen on vihdoin edettävä lainsäädäntötietä kaikkiin yrityksiin. Myös Irtisanomissuojan lieventäminen lisäisi työllisyyttä ja työmarkkinoiden kiertoa. Tämä kohentaisi tuottavuutta kun oikea työ ja tekijä kohtaisivat nykyistä useammin. 

Työllistämisen kynnystä nostaa myös kustannustaso. Työn verokiila on Suomessa merkittävä. Jopa puolet yrityksistä on kertonut työllistävänsä aiempaa enemmän, mikäli työvoimakustannukset alentuisivat. 

Tiedämme mitä on tehtävä ollaksemme tulevaisuudessa maailman kilpailukykyisin ja hyvinvoivin yhteiskunta. Kysymys kuuluu: onko meillä tarpeeksi halua ja rohkeutta tehdä tarvittavat muutokset? 

Juho Romakkaniemi 
Toimitusjohtaja 
Keskuskauppakamari 

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi