Suomen Jääkylmä Oy on vahvasti mukana ilmastotalkoissa


Esimerkiksi yleisesti käytettyä freonipohjaista kylmäainetta R404A ei saa käyttää uusissa laitoksissa vuoden 2020 jälkeen ja sen käyttö loppuu pian myös olemassa olevissa kohteissa. ”Suomessa on lähivuosina tuhansia kohteita, joihin pitää rakentaa uusi kylmälaitos tai vähintään vaihtaa matalamman GWP-arvon kylmäaineet nykyisten tilalle”, Markku Elomaa Suomen Jääkylmä Oy:stä kertoo.

Lyhenne GWP, joka tulee englannin sanoista global warming potential, kertoo aineen ilmastoa lämmittävästä vaikutuksesta. Hiilidioksidin (CO2) arvo on 1, kun taas poistuvan R404A:n arvo on peräti 3922!

Useiden freonipohjaisten aineiden käyttö loppuu Suomessa vuonna 2030, jonka jälkeen kylmäaineina käytetään ns. luonnollisia kylmäaineita kuten esim. hiilidioksidia tai ammoniakkia. Ilmastoystävällisyys ei tule
ilmaiseksi. ”Esimerkiksi CO2 -laitosten rakentaminen on kalliimpaa korkean paineen vuoksi ja laki vaatii laitoksille myös käytönvalvojan. Ajan mittaan kustannusero freonilaitoksiin kapenee monipuolisten käyttömahdollisuuksien vuoksi.”

Meidän missionamme on tarjota asiakkaillemme vastuullista kumppanuutta kylmäalalta.

Kylmälaitosten tilaajilla on paikka osoittaa vastuullisuuttaan investoimalla ilmastoystävällisyyteen jo ennen lain asettamaa rajapyykkiä. Elomaan mukaan moni suurempi toimija onkin herännyt vastuullisuuteen tarjouspyynnöissään. ”Me annamme asiakkaille tarjousvaiheesta lähtien tietoa eri kylmäaineiden ominaisuuksista ja käyttökohteista päätöksenteon tueksi. Meidän missionamme on tarjota asiakkaillemme vastuullista kumppanuutta kylmäalalta”, Elomaa summaa.

www.jaakylma.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kehittyvä Suomi