Suomalaisyrityksen syöpälääke läpimurron kynnyksellä – hoitovaste prekliinisissä kokeissa 100 prosenttia


Lääkkeen hoitovaste hiirikokeissa oli täydet 100 prosenttia. Tällaisen tuloksen saavuttaminen on erittäin harvinaista. Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten se toimii syöpää sairastavilla ihmisillä”, syöpätautien professori, TILT Biotherapeuticsin perustaja Akseli Hemminki valottaa.

Lääkkeen toimintamekanismi perustuu harmittoman flunssa- viruksen muuttamiseen siten, että se jakautuu syöpäsoluissa tuottaen niissä kahta immuunijärjestelmää tehostavaa lääkeainetta. Lääkeinnovaation taustalla on Hemmingin 20 vuoden tutkimustyö onkolyyttisten virusten parista. ”Hyödynsimme aikoinaan kokeellisessa syöpähoidossa jo saman tyyppisiä viruksia, joita on sittemmin optimoitu laboratoriossa tuloksekkaasti.”

Kohta alkavien kliinisten tutkimusten ensisijainen tavoite on tutkia ja varmistaa hoidon turvallisuus: ”Kun hoito on havaittu turvalliseksi, niin päästään tutkimaan lääkkeen tehokkuutta – odotukset molempien osalta ovat korkealla.”

TILT Biotherapeutics solmi äskettäin myös yhteistyösopimuksen kahden suuren lääkeyhtiön Merckin ja Pfizerin kanssa, jotka antavat heidän kehittämänsä vasta-aineen TILTin käyttöön yhdistelmähoitoihin tutkimuksen seuraavassa vaiheessa.

”Yhteistyö kertoo siitä, että tutkimustyöllämme on uskottavuutta myös isojen lääkeyritysten silmissä. Tavoitteemme onkin tulevaisuudessa kaupallistaa lääke yhdessä jonkin suuren lääkeyhtiön kanssa, jolloin se saadaan maailmanlaajuiseen levitykseen”, Hemminki päättää.

www.tiltbio.com

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kehittyvä Suomi