Suomalaisyhteistyöllä koulutusta, työtä ja asuntoja Namibiaan


Namibiassa sosiaaliset ongelmat varjostavat ihmisten arkea. Maassa kaivataan kipeästi elintasoa ja -oloja kohentavaa koulutusta sekä työtä. 

Kehitysavusta seuraava askel on tukea kehittyvissä maissa paikallisten työllistymistä. ”Tätä Finnpartnership-ohjelma pyrkii mahdollistamaan edistämällä pitkäaikaisia kumppanuuksia, joiden hankkeet tukevat YK:n kestävän kehityksen tavoitteita”, alustaa Finnpartnershipin ohjelmajohtaja Birgit Nevala. 

Jo parin vuoden ajan Suomen Diakoniaopisto ja suomalaisyritys Block Solutions ovat toimineet hankkeessa, jossa viedään Namibiaan helposti koottavia Block-taloja. 

“Luomme koteja, mutta ennen kaikkea työpaikkoja paikallisille. Tuotantolaitokset ovat paikallisessa omistuksessa ja toimivat linsenssiperiaatteella”, kertoo Block Solutionsin toimitusjohtaja Sanna Silfverberg. 

Hankkeen kärkenä on kestävä kehitys sekä sosiaalinen kestävyys ja se toteuttaa aktiivisesti yhdeksää YK:n kestävän kehityksen tavoitteesta. Talojen rakennukseen liittyvän koulutuksen kehittäminen on ollut merkittävä osa projektia. 

”Pyrimme parantamaan nuorten sekä naisten edellytyksiä työelämään. Pohdimme yhdessä paikallisten kanssa, minkälaista osaamista kaivataan lisää ja päätimme keskittyä ammatillisen koulutukseen”, selittää Suomen Diakoniaopiston rehtori Juha-Petri Niiranen. 

Ekologiset ja kestävät, mutta kevytrakenteiset rakennukset 

Block Solutionsin kehittämillä rakennuskomponenteilla syntyy edullisia, ekologisia ja kestäviä rakennuksia. Silfverbergin mukaan rakenteiden kasaamiseen ei tarvita voimaa, vaativaa ammattitaitoa tai erikoistyökaluja. 

”Komponentteja on helppoa käsitellä, sillä ne ovat hyvin kevyitä.” 

Kuten muissakin maissa, joissa Block Solutions toimii, myös Namibiassa komponentit valmistetaan paikallisesta kierrätysmateriaalista, paikallisessa valmistuslaitoksessa. Niiranen listaa: ”Paikalliset hoitavat niin keräämisen, lajittelun, kierrätyksen, valmistuksen, logistiikan kuin rakentamisenkin. Syntyy tuotantoketju, joka vaatii satoja työntekijöitä ja eri osa-alueiden osaajia.” 

Nevala painottaa, että yrityksen ja oppilaitoksen yhteishanke auttaa yrityksiä laajentamaan liiketoimintaansa ja samalla kasvattaa oppilaitoksen käytössä olevien resurssien määrää. Niiranen ja Silfverberg myöntävät, että haasteita matkalla on ollut ja niistä on opittu – haasteiden kohtaamisessa Finnpartnershipin tuki on tärkeä: ”Korruption välttelemistä ja aikataulujen joustavuutta. Aina ei asiat mene aivan päivän tai viikonkaan päälle suunnitellusti.” 

Molemmat toteavat, että on ollut palkitsevaa olla yhdessä rakentamassa ekosysteemiä sekä nähdä käytännössä ihmisiä rakentamassa uusia kotejaan. He kannustavat myös muita yrityksiä hyödyntämään Finnpartnershipin tarjoamaa tietoa sekä kontakteja ja alleviivaavat: ”Tärkein taito onnistuakseen on kuitenkin kyky kuunnella paikallisia.” 

Finnpartnership 

  • Ulkoministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima liikekumppanuusohjelma 
  • Päätavoite tukea suomalaisia yrityksiä luomaan kestäviä työpaikkoja kehittyviin maihin 
  • Osa Suomen kehityspolitiikkaa 
  • Ilmainen kaikille yrittäjille tarkoitettu ohjelma 
  • Jakaa tukirahaa vuosittain noin kuusi miljoonaa euroa 
  • Järjestää hakemustyöpajoja kerran kuukaudessa. 
  • Matchmaking-palvelussa on satoja suomalaisista liikekumppaneista kiinnostuneita yrityksiä. 

Lisää tietoa: finnpartnership.fi

Jaa tämä artikkeli


Tulevaisuuden Suomi