Sopivalle perheelle sopiva koira


Koiranpennun kouluttaminen on aloitettava heti sen saavuttua kotiin. 

Rodun valinta kannattaa tehdä huolellisesti. Mieti, millainen koira juuri teidän perheeseen ja kotiin sopii. ”Se, mitä koiran kanssa halutaan tehdä, tulisi määrittää rodun valintaa. Pieneen kerrostaloasuntoon ei kannata hankkia kovin aktiivista koiraa, jos se joutuu olemaan päivät yksin”, opastaa eläinlääkäri Petri Backlund Vetcare Finlandista. 

Vaikka lapsi haluaa koiran ja koko perhe osallistuisi sen hoitamiseen, siitä huolehtimisen päävastuu on aina aikuisella. ”Koiraa hankittaessa sitoudutaan vähintään kymmenen vuoden huolehtimiseen”, Petri muistuttaa. Rotujärjestöistä ja pentuklubeista saa apua mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja tietoa kannattaa hyödyntää: on paljon asioita, jotka tulee opettaa pennulle heti alkuun. 

Pennun opittava sosiaalisia taitoja jo pienestä 

Pennun aktiivisin oppimis-ikä on 8-14 ensimmäistä elinviikkoa. ”Sen jälkeen oppiminen hidastuu merkittävästi. On siis tärkeää alkaa heti alusta asti totuttaa pentua toisiin pentuihin ja koiriin, ihmisiin, yksinoloon ja normaaliin elämisen arkiääniin kotona ja eri liikennevälineissä”, hän opastaa. ”Ongelmia saattaa syntyä, kun koira otetaan maalle kesälomalla, jossa sen kanssa ollaan ympäri vuorokauden ja sitten palataan kaupunkikerrostaloon, lähdetään töihin ja jätetään pentu yksin kotiin.”

Pennulle uusien asioiden opettamisen tulee tapahtua positiivisesti. ”Vertaisin pennun perheeseen tuloa ekaluokkaisen koulun aloittamiseen. Jos opettaja osaa tehdä oppimisesta kiinnostavaa, mieluisaa ja palkitsevaa, tuloksia syntyy.” 

Oikea ravinto ja pienet, lisäaineettomat makupalat 

Pennusta tulee pitää hyvää huolta. Sen kynnet on leikattava, rähmiviä silmiä hoidettava ja korvia puhdistettava. ”Maitohappobakteerit auttavat löysään vatsaan. Pennuille sopivia punkkeihin tehoavia lääkkeitä löytyy esimerkiksi apteekeista. Madotus ja rokotus on hoidettava nykyisen pentuohjeistuksen mukaisesti”, Petri opastaa muistuttaen myös pienen pentu-kotiapteekin hankkimisesta kotiin. 

Oikeaoppinen ravinto ja sen määrä on ensisijaisen tärkeää pennun kehityksen kannalta. ”Ravintosuosituksia tulee noudattaa.”

Koiraa opetettaessa sitä tulee palkita onnistuneista suorituksista makupaloilla. Niiden tulee olla riittävän pieniä, jotta tiheästi annettavat ”namit” eivät sotke ruokailuja. ”Nous Nous -makupalasarjassa on laadukasta proteiinia ilman vatsaa löysyttäviä säilöntäaineita ja makupalat ovat riittävän pieniä”, Petri suosittelee. 

 

Jaa tämä artikkeli


Perhe Vapaa-aika