SOL-konsernin Peppi Kaira ja Juhapekka Joronen ovat ihmisläheisiä johtajia


Kaikkiaan 14 000 työntekijän yritysryppääksi kasvanut SOL uskoo, että henkilökunnan arvostus, koulutus ja yhtenä rintamana toimiminen varmistavat konsernin menestyksen myös jatkossa.

“Kehitämme tekoälyyn ja robotiikkaan perustuvia toimintoja, mutta koska palvelemme ihmisiä, teknologia tulee olemaan aina vain apuväline”, SOL Palveluiden toimitusjohtaja Juhapekka Joronen linjaa.

Hän ja SOLEMO Oy:n toimitusjohtaja Peppi Kaira aloittivat perheyrityksessä ruohonjuuritasolla. “Minä siivosin laivaa”, Joronen kertoo. Hänen siskonsa Peppi Kaira jatkaa: “Ja minun ensimmäinen kesätyöpaikkani oli pesulassa.”

Neljännessä polvessa toimivan perheyrityksen palvelut ovat laajentuneet asiakkaiden tarpeiden mukaan: SOL tarjoaa niin kiinteistö-, turvallisuus- ja siivouspalveluja kuin vuokraa henkilöstöä.

Keltapunaisten pesuloiden osuus kokonaisliikevaihdosta on vain pari prosenttia. “Moni liittää meihin juuri pesulat, mutta harva tietää, että olemme omalla toimialallamme esimerkiksi Viron suurin toimija – ja että kansainvälistymme muutenkin, sisarukset kertovat.”

Uusia palvelukonsepteja kehitteillä

SOLissa on aina luotettu siihen, että työntekijät ovat brändin kannalta kaikkein tärkein tekijä. “Saamme kiitosta pienistä ja suurista palveluteoista – siitä, että palvelumme on 10+ -tasoista. Sellaista ei voi päälle liimata, vaan onnistuminen edellyttää oikeasti tyytyväisiä työntekijöitä”, Juhapekka Joronen muistuttaa.

Pääkonttorissakaan käytössä ei ole titteleitä. “Meillä kaikki ovat samalla viivalla. Ulkopuolinen voisi luulla, että kyse on modernista filosofiasta, mutta meillä kyse on kulttuuriperimästä.”

Joronen ja Kaira uskovat, että henkilökunnan osallistaminen ja koulutus kantavat pitkälle. “Laadimme jokaiselle urapolun ja käytämme pari prosenttia liikevaihdostamme eritasoisiin ammatillisiin koulutuksiin.”

Yritysryppäällä on käytössään ajan hermolla olevat laadunvalvontajärjestelmät, mutta Joronen korostaa, että ”mestariteoksia syntyy vain, kun sydän on mukana”.

“Meillä kaikki iloitsevat, kun joku edustajamme palkitaan jossain työyhteisössä. Olemme ylpeitä myös siitä, että meille on ulkoistettu ainoana yksityisenä toimijana jopa joidenkin julkisten sairaaloiden siivoustyöt.”

Kasvumahdollisuuksia Joronen näkee niin julkisella sektorilla kuin esimerkiksi elintarvike- ja muussa teollisuudessa. SOL kehittää koko ajan uudenlaisia konsepteja.

“Suomessa uusi palvelu voisi olla pienten ja keskisuurten yritysten it-palveluiden hoitaminen. Ulkomailla arvostetaan rehtiyttämme ja sitä, että pidämme sanamme. Esimerkiksi Venäjällä ollaan valmiita maksamaan siitä, että toiminta on kaikin tavoin sääntöjen mukaista.”

Tällä hetkellä SOL-konsernilla on tytäryhtiöt Venäjän lisäksi myös Ruotsissa ja Baltian maissa. ”Seuraavaksi harkitsemme Saksaan ja Norjaan laajentumista”, Juhapekka Joronen kertoo.

SOL-KONSERNI

• kiinteistö-, siivous ja turvapalvelut
• henkilöstövuokraus
• pesulapalvelut
www.sol.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Bisnes