Sisätautilääkärin työssä yhdistyvät tiimi- ja aivotyö


HUSin sairaaloiden sisätautien osastoilla erikoistuvat lääkärit saavat henkilökohtaista ohjausta. Kuva: HUS / Markus Sommers.

Sisätaudit ovat tiedollisesti laaja erikoistumisen ala. Työnkuva on monipuolinen ja työpäivät haastavat aivonystyrät.

Helsingin yliopistollisessa sairaalassa (HUS), Meilahdessa vuoden alussa erikoistumisensa aloittaneelle Noora Karppiselle on ollut alusta asti selvää suuntautua sisätauteihin. Häntä kiehtoo alassa diagnostiikan lisäksi vahva vuorovaikutus eri ikäisten potilaiden kanssa. Onnistumisentunteita herää, kun tiimityön kautta löydetään vastaus oireisiin. 

”On palkitsevaa löytää epämääräisten oireiden perusteella oikea, välillä harvinainenkin diagnoosi. Kyse voi toki myös olla useista sairauksista.” 

Työnkuva vaihtelee, joten kyllästymistä ei Karppisen mukaan tarvitse pelätä. Alkuvuodesta hän on saanut oppia kardiologian osastolla sekä päivystyksessä. Nyt hän työskentelee infektiosairauksien parissa, josta on avautunut aitiopaikka koronaviruksen hoidon seuraamiseen. Seuraavaksi vuorossa on reumapoliklinikka. 

”Pidän sisätauteja perinteisenä lääketieteenä, joka sisältää paljon ajatustyötä ja haastaa diagnostiikkataidot.” 

Vastaanotolla korostuu vuorovaikutus potilaan kanssa, osastolla yhteistyötä tehdään koko hoitohenkilökunnan kanssa. Karppinen iloitsee, kuinka tasavertaisesti suppeisiin aloihin erikoistuneet lääkärit ovat ottaneet hänet vastaan. 

”On innostavaa tehdä yhteistyötä muiden erikoisalojen lääkäreiden kanssa, konsultoida suppeiden alojen osaajia sekä hallita laajoja kokonaisuuksia.” 

Karppisen mukaan tutkimustyötä HUSissa tuetaan järjestämällä tutkimusvapaita ja koulutuksiin pääsee tarpeen mukaan. Pienen lapsen äiti kiittelee Meilahden yksikköä mahdollisuudesta 80 prosenttiseen työaikaan – hyväksyntä sujui ongelmitta. 

”Tiedostan, ettei kaikilla aloilla työajasta voi sopia yhtä helposti.” 

Karppinen kokee työllisyyden kannalta alan turvallisena, osaajista on jopa pulaa. Hän kannustaa erikoistumistaan pohtivia harkitsemaan sisätautien mahdollisuutta: ”Sisätauteihin erikoistuneen lääkärin laaja-alaisesta osaamisesta on hyötyä, jos haluaa jatkaa suppeaan erikoisalaan. Uutta erikoistumista tehdessä saa erikoislääkärin palkkaa eli taloudellisestikaan ei tule takkiin.” 

HUS 

Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli 650 000 potilasta. HUSissa työskentelee 26 500 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

Jaa tämä artikkeli


Terveys