Sintistä alkaa usein elinikäinen harrastus


Kalastus sopii kaikille ja jokainen on tervetullut kalavesille! 

Kalastus sopii kaikkien harrastukseksi. Tänä vuonna kannustetaan mimmit kalaan! Kuva: Jaana Vetikko.

Sana kalastus tuo monille ensimmäisenä mieleen lapsuuden kesät ja laiturin nokassa onkimisen ahvenen rivakkaa ottia tai särjen nykivää syöntiä odotellen. Saalis tietysti kruunaa kaiken ja voi sitä riemua, jonka siiman päässä sätkivä sintti pienessä onkijassa nostattaa. 

Tämä elämys on usein niin voimakas, että se siivittää alkuun elinikäisen harrastuksen, johon maamme vesistöt ja laajat jokamiehenoikeudet suovat hyvät mahdollisuudet. Järvien lisäksi Suomessa voi kalastaa upeissa maisemissa merellä, joissa ja lampivesissä. Kaupunkien rannoilla taas on tarjolla hienoja urbaaneja luontoelämyksiä. 

Runsaaseen harrastajamäärään vaikuttaa sekin, että kalastus sopii kaikenikäisille ja -kokoisille ihmisille. Eikä myöskään ole väliä sillä, oletko lapsi, nainen, mies tai ikäihminen. Kalastuksesta voikin sanoa, että kaikki, jotka haluavat kalastaa, ovat tervetulleita kalavesille. 

Monipuoliset mahdollisuudet lisätä hyvinvointia 

Kalastuksen hyviä puolia on, että se tarjoaa harrastajalleen tilaisuuden rauhoittua omiin ajatuksiinsa kiireisen arjen keskellä. Toisaalta porukassa kalastaessa pääsee viettämään laatuaikaa ystävien tai perheen kesken. Kalaretkillä stressi unohtuu varmasti, samalla kun fyysinen, henkinen ja sosiaalinen hyvinvointi kohentuvat. 

Kalastaa voi ympäri vuoden: Kesällä vaikkapa onkien tai virvelillä uistinta heittäen ja talvella avannosta pilkkien. Muita suosittuja kalastustapoja ovat muun muassa uistelu ja perhokalastus, ja pitävätpä jotkut katiskaa kaislikon reunassa tai virittävät verkot kotijärvelleen ruokakalan toivossa. 

Kalastaja haaveilee usein suurista kaloista, mutta yhä useampi ns. lajikalastuksen harrastaja tavoittelee mahdollisimman montaa eri kalalajia. Kalastustapoja ja -mieltymyksiä onkin lähes yhtä paljon kuin kalastajia. Suomessa kalastuksen harrastajia on arviolta noin 1,5 miljoonaa. 

Vaikka kalastus on todella mukavaa, vastuullinen harrastaja ottaa vain sen verran saalista kuin kerralla tarvitsee ja vapauttaa lopun saaliistaan. Hän myös käyttää sellaisia kalastusvälineitä ja -tekniikoita, jotka eivät turhaan vahingoita kaloja. Eikä hän roskaa tai vahingoita muuten luontoa ja ympäristöä. 

Koko Suomen kalastusperhe 

Kalastuksen harrastuksen tai sen aloittamista suunnittelevan ei tarvitse olla yksin. Suomen Vapaa-ajankalastajat, SVK, jäsenseuroineen on yhteisö, joka ohjaa, opastaa ja innostaa kalastuksesta kiinnostuneita kaikkialla Suomessa hankkeidensa ja järjestämiensä tapahtumien, kurssien sekä kerhotoiminnan kautta. 

SVK:lla on käynnissä Mimmit Kalastaa! -hanke, jolla tyttöjä ja naisia innostetaan kalastamaan, ja pilottihanke, jossa kehitetään uutta, aikuisille suunnattua kalastustoimintaa. Järjestön järjestämää nuorisotoimintaa pyöritetään Fisuun-brändin puitteissa. 

Lisätietoja Vapaa-ajankalastajien toiminnasta: vapaa-ajankalastaja.fi, vapaa-ajankalastaja.fi/aikuistoiminta ja mimmitkalastaa.fi sekä fisuun.fi

Jaa tämä artikkeli


Lifestyle Mökkeily Vapaa-aika