SIB Labs luo kasvupolkua kestävän kehityksen innovaatioille


Kuopiossa ja Joensuussa toimiva SIB Labs yhdistää ja markkinoi yliopiston biomateriaalien ja materiaalitekniikan sekä kuvantamisen huippuosaamista ja laiteinfrastruktuuria. Toimintoihin kuuluvat muun muassa analyysipalvelut teollisuudelle, soveltavat tutkimus- ja kehityshankkeet, yhteistyöverkostojen luominen sekä yliopiston sisäiset konsultaatio-, tutkimus- ja laitepalvelut.

”Toimintamalli on jo luonut yritysten ja yliopiston hedelmällisiä kumppanuuksia”, yksikön johtaja, dosentti Arto Koistinen iloitsee.

Esimerkiksi biojalostuksen menetelmiä ja sovelluksia on kehitetty ainelaitosten kanssa jo lähes 15 vuoden ajan.

”Keskeisiä tutkimuskohteita ovat hidaspyrolyysi- ja termiset prosessit sekä niillä biomassasta eroteltavat molekyylit ja hyötykemikaalit, joiden käytettävyyttä yritysten tuotekehityksessä ja liiketoiminnassa arvioidaan.”

SIB Labsin kehittämishankkeissa on tyypillisesti yliopisto- ja oppilaitostoimijoiden lisäksi kuntatahoja ja yrityskumppaneita. Yritysyhteistyön kautta tutkimus- ja innovaatiotoiminnan tulokset konkretisoituvat elinkeinotoiminnassa.

Dosentti Olavi Raatikainen toimii ravitsemus- ja elintarviketieteisiin liittyvän yliopistotutkimuksen lisäksi myös Visipoint Oy:ssä, jonka konseptilla suunnataan biotalouden sivuvirtojen tuotekehitystä arvokemikaaleja sisältäviksi tuotteiksi.

”Yliopistolla on paljon ideoita, joista voidaan kehittää liiketoimintaa, ja yrityksillä on hyviä idea-aihioita, jotka tarvitsevat lisätutkimusta. Yhteistyöllä tieto siirretään nopeasti käytäntöön”, Raatikainen mainitsee.

Toinen konkreettinen esimerkki on tutkija FM Mikko Seleniuksen tutkimustyö SIB Labsissa. Hänen tavoitteenaan on muun muassa puuta termisesti prosessoimalla kehittää pinnoitetta, joka korvaisi sinkityksen metallien korroosionestossa.

Itä-Suomen yliopiston hankkeissa on syntynyt biotalouteen osaamispohja, jonka auttamana on perustettu yritys, Noireco Oy. Sen hallituksen puheenjohtaja Kasperi Vuorikari siirtyi yliopistolta yritykseen.

Yritys tuottaa ja jatkojalostaa biohiiltä, jonka käyttökohteita ovat muun muassa viher-rakentaminen, maanparannus ja suodatus-sovellukset, kuten jätevesien puhdistaminen. ”Termisissä prosesseissa hiili muokataan monipuoliseen hyötykäyttöön ja poistetaan pysyvästi ilmakehästä”, Vuorikari kertoo.

www.siblabs

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kehittyvä Suomi