Savonlinnassa vahva kehitysvauhti


Savonlinna on onnistunut haastavana ajanjaksona kääntämään kehitysvaihteen ääriasentoon. Tulokset ovat erinomaisia niin muuttoliikevoiton kuin yritysten liikevaihdon kehityksessä. 

Opettajankoulutuksen siirtyessä nelisen vuotta sitten Savonlinnasta Joensuuhun, koettiin kehitystappiovaihe. Kaupungissa ei kuitenkaan lamauduttu – päinvastoin. 

”Teimme nopeasti yritysten, ammattikorkeakoulun, ammattikoulun, maakuntaliiton, ELY:n ja valtionpäättäjien kanssa yhteistyössä kehittämissuunnitelman. Tuloksena on aikaansaatu vahva myönteinen kehitys, mm. Metsäliiton yli 50 miljoonan euron kertopuutehdasinvestoinnin ansiosta. Käännyimme jo viime vuonna nettomuuttovoittokunnaksi: tämän vuoden Savonlinnan muuttovoitto oli jo lähes 200 asukasta. Yritysten liikevaihdon ja työllisyyden kehitys on ollut erittäin positiivista”, iloitsee Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine. 

Teknologiapuisto Noheva ja huimasti lisää opiskelupaikkoja 

Savonlinnan teknologiapuistoon on rakennettu viisi laboratoriota yhteistyössä yritysten, ammattikorkeakoulun, Aalto-yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen kanssa palvelemaan yritysten tuotekehitystoimintaa. ”Jo tähän saakka teknologiapuistossa on kehitetty innovaatioita, joiden avulla on synnytetty yrityksiin noin 200 miljoonan euron edestä pääosin vientiliikevaihtoa”, Laine kertoo. 

Koulutuksessa ja osaamisessa näkyy myös kirkkaan vihreää valoa: ammattikorkeakoulukampuksen nykyinen 700 opiskelijan määrä on tuplaantumassa. Kaupunginjohtaja kiittelee tästä pääministeri Antti Rinteen hallitusta. ”Mekaanisen metsäteollisuuden, ammattikorkeakoulun, Etelä-Savon kampuskiinteistökuntayhtymän ja maakuntaliiton kanssa yhteistyössä kaupunki on toteuttamassa yhteensä noin 15 miljoonan euron puurakentamisen testaus-, tutkimus-ja tuotekehityslaboratoriota. Rakentaminen käynnistyy tänä syksynä”, hän konkretisoi kehitysvauhtia. 

Matkailukohteen merkitys säilyy vahvana 

Kaupunki onnistui neuvottelemaan yhteistyössä Visit Finlandin kanssa charter-lentoliikennesopimuksen Saksasta Savonlinnaan. ”Maan hallitus on myös tehnyt periaatepäätöksen Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistämisestä vuonna 2024. Rajanylityspaikka tuo alueelle lisää matkailutuloa 60 miljoonaa euroa. Samoin 16-kerroksinen tornihotelli-investointi on alkamassa ensi vuonna ja kaupunkikeskustaan on suunnitteilla uusi kylpylä-hotelli-saunamaailma”, Laine kuvailee. 

Positiivinen vire on vahva. Eteenpäin katsovassa Savonlinnassa on hyvä asua, kouluttautua, käydä työssä ja yrittää – ja vastapainona nauttia luonnonvoimasta.

Tutustu tarkemmin: www.savonlinna.fi

Jaa tämä artikkeli


Elinvoimainen Suomi