Savon koulutuskuntayhtymä on edelläkävijä ympäristövastuullisuudessa


Ympäristöystävälliseen ruokaan keskittyvät koulutuskokonaisuudet, hankkeet ja palvelut ajavat eteenpäin Savon koulutuskuntayhtymän visiota olla kestävän tulevaisuuden tekijä. Ympäristövastuullista ruoan hankintaa ja valmistamista ammattikeittiöissä tuetaan monin tavoin – ja samalla tärkeää aihetta tehdään tutuksi myös kuluttajille ja päättäjille.

Sekä ammattilaisille että alan opiskelijoille suunnatut koulutukset tekevät ympäristövastuullisesta ruoasta tuttua ja lisäävät käytännön osaamista.

”Toteutimme viime vuonna Ylä-Savossa ympäristövastuullisuuskoulutuksen ammattikeittiöissä työskenteleville. Toistaiseksi tämä oli yksittäinen koulutus, mutta toimivaksi havaittu malli voidaan monistaa myös muualle”, aloittaa koulutuspäällikkö Kimmo Pousi.

Alan toisen asteen opiskelijoille Sakky tarjoaa Vastuullinen gastronomia -tutkinnonosan. ”Kokonaisuuteen kuuluvat esimerkiksi ympäristövastuullisen ruokaketjun, ruoantuotannon ja asiakaspalvelun -osa-alueet”, Pousi kuvailee. Hänen mukaansa opiskelijat ovat ottaneet uudet opintosuuntaukset hyvin vastaan.

”Ihmiset seuraavat maailman tapahtumia ja ovat valmiita omaksumaan uutta. Savon koulutuskuntayhtymässä vastuullisuus kulkee suurista linjoista pieniin yksityiskohtiin. Opiskelijoiden hyvinvointia ja jaksamista tuetaan esimerkiksi tarjoamalla heille kouluaamuisin maksuton luomupuuro.”

Luomu- ja lähiruoka fokuksessa

 

Savon koulutuskuntayhtymän EkoCentria on panostanut pitkäjänteisesti luomu- ja lähiruoan tukemiseen. ”Vuonna 1998 aloittamamme hankkeet ovat nyt vakiintuneet palveluiksi”, kertoo hankepäällikkö Anu Arolaakso.

Portaat luomuun -ohjelma on ammattikeittiöiden työkalu, joka ohjaa luomun käytön lisäämisessä ja keittiön kestävän kehityksen toimintojen kehittämisessä ja esimerkiksi auttaa löytämään luomutuotteita tai yhteistyökumppaneita. Ohjelmaa on kehitetty yrittäjäkentän toiveiden mukaan.

”Ohjelmaan liittyy myös Ekoruokakone, jonka avulla voi suunnitella esimerkiksi luomua sisältäviä ruokalistoja ja reseptiikkaa.”

Palvelua käyttävät pääsevät mukaan Luomua ravintola -hakupalveluun, jonka avulla loppuasiakas löytää vastuulliset ravintolatoimijat.

”Toiveemme on tietenkin saada enemmän ravintoloita liittymään palveluun, mutta yhtä lailla tärkeää on tulevaisuudessa lisätä näkyvyyttä kuluttajille. Ravintolahakupalvelu on verrattain tuore, vuodelta 2016, joten nyt tavoitteenamme on saada se tutummaksi asiakkaille.”

Arolaakson mukaan kuluttajien tietoisuuden lisääminen onkin yksi tärkeistä seuraavista stepeistä.

”Olemme saaneet kentältä vahvaa vastakaikua siitä, että näille palveluille on todellista tarvetta, varsinkin keskellä tämän hetkistä ilmastokeskustelua. Vastuullisuuteen panostaminen on yrityksille kuitenkin myös selvä liiketoiminnallinen etu”, Arolaakso muistuttaa. Palvelujen hyvästä vastaanotosta kertoo myös se, että niiden muututtua maksulliseksi vain häviävän pieni osa yrityksistä päätti jättäytyä palveluista pois.

Vastuullisuutta monipuolisesti

Savon koulutuskuntayhtymä näkee vastuullisuuden poikkeuksellisen laajasti. ”Visiomme näkyy myös opetuksessa. Useille aloille on tehty ympäristövastuullisuuden osaamislupaukset”, Arolaakso mainitsee. Osaamislupausten avulla kuvataan konkreettisesti, millaista ympäristövastuullisuuden osaamista jokaisella opiskelijalla on valmistuessaan.

Koulutuskuntayhtymässä vastuullisuusasioihin panostetaan myös uusien kampusten muodossa. Savon ammattiopiston ja Ylä-Savon ammattiopiston Iisalmen yhteiskampukselle on luovutettu Joutsenmerkki tunnustuksena ympäristöystävällisyydestä tämän vuoden tammikuussa. Kampuksesta tulee samalla ensimmäinen oppilaitosrakennus, joka on onnistunut vastaamaan antoperusteisiin, joihin liittyvät esimerkiksi ympäristöystävällinen elinkaariajattelu, tiukat materiaalivaatimukset, päivänvalovaatimus, vaatimus rakentamisen laadunhallinnalle sekä energiatehokkuus.

Savon koulutuskuntayhtymä on yksi Suomen suurimmista ammatillisen koulutuksen järjestäjistä, jonka omistaa yhteensä 16 kuntaa Pohjois-Savossa. Savon ammattiopisto ja Varkauden lukio tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia elinikäisen oppimiseen. Savon ammattiopiston koulutustarjontaan kuuluu ammatillisia tutkintoja sekä täydennyskoulutuksia.

www.sakky.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli