Satelliitteja ja pop-uppeja – KONTTORIN UUDET VAATTEET


Pääkuva: Jonas Ingerstedt 

Toimistokiinteistöjen omistajilla on ollut kiireistä koko korona-ajan: vuokrasopimuksia on neuvoteltu uusiksi ja tyhjillään olevia toimistoja on remontoitu uuteen uskoon. Kiire tulee jatkumaan myös lähiaikoina, sillä moni yritys miettii toimipaikkastrategiaansa uusiksi.

Nyt pohditaan, kuinka paljon yritys tarvitsee toimistotilaa seuraavina vuosina ja ennen kaikkea missä tämä tila sijaitsee. 

Pääkaupunkiseudun toimistomarkkina on polarisoitunut jo jonkin aikaa. Keskeiset sijainnit ja laadukkaat toimistot tekevät kauppansa, mutta kaupunkien laidoilla, jo parhaat päivänsä nähneissä kiinteistöissä, on tyhjää tilaa. Yhä useampaa yhden toimijan käytössä ollutta toimistotaloa jaetaan nyt monen vuokralaisen toimistoksi. Länsinaapurissa jo puhutaan, että pääkonttoriajattelu on katoamassa ja yritykset miettivät pienempien joustavien toimistojen avaamista lähemmäs työntekijöitä. 

Radikaaleimmat ovat siirtämässä kaikki työntekijät koteihinsa. Harvalla toimialalla tämä jää kuitenkaan pysyväksi ratkaisuksi. Yritykset eivät kasva ja kehity ilman ihmisiä, ja ihmiset eivät kasva ja kehity ilman toisiaan. Parhaimmillaan fyysinen työpaikka voi lisätä työhyvinvointia ja helpottaa työn ja vapaa-ajan erottamista toisistaan. 

Kuva: Felix Gerlach

Avaimet käteen-toimisto 

Osa yrityksistä on halukkaita maksamaan korkeampaa vuokraa valmiista paketista, johon kuuluu viihtyisän ja modernin toimistosisustuksen lisäksi erilaisia palveluita lounaskahvilasta co-working tilaan ja pakettien noutopisteeseen. Vuokrasopimukset ovat lyhentyneet ja moni vuokralainen on valmis muokkaamaan tilojaan tarpeiden muuttuessa myös kesken vuokrakauden tai jakaa osan tilasta toisen vuokralaisen kanssa. Kenties projektityöryhmälle perustetaan väliaikainen pop-up toimisto pääkonttorin ulkopuolelle. 

Vuokraisänniltä edellytetään kykyä reagoida nopeasti ja joustaa muuttuvissa tarpeissa. Omistajan rooli muuttuu huomattavasti aktiivisemmaksi, sillä vuokralaiselle eivät enää riitä siistit seinät ja katto. Omistajan kumppaniverkoston osaaminen on keskiössä: suunnittelijoilta vaaditaan entistä enemmän kykyä konseptoida tiloja helposti muokattaviksi ja erilaisille vuokralaisille sopiviksi. 

Susanna Sucksdorff 

www.tengbom.fi 

Jaa tämä artikkeli


CEO