Satasairaala on nuorelle lääkärille odottamisen arvoinen tilaisuus


Nurmijärveltä kotoisin oleva Peltomäki tuli Satakuntaan ensimmäistä kertaa kandina. Valmistuttuaan lisensiaatiksi Tampereelta hänelle oli selvää, että hän suorittaisi erikoistumisopinnot Porissa ja oli valmis odottamaan paikan vapautumista. 

Odotus palkittiin. Yhteispäivystyksessä vietetyn jakson jälkeen Peltomäki pääsi naistentautien poliklinikalle. 

”Olen kuullut Porista pelkkää hyvää, erityisesti, että täällä saa tehdä paljon itse. Opin parhaiten tekemällä, ja mahdollisuus itsenäiseen työskentelyyn oli tärkein kriteerini koulutuspaikalle.” 

Hyvä seniorituki on erikoistuvalle arvokasta 

Erikoistumisjakson jälkeen Laura Peltomäki jatkaa opintoja Tampereella. “Tulisin mielelläni tulevaisuudessa Satasairaalaan töihin, ja suunnittelemme tulevan kotimme sijaintia sitä silmällä pitäen”, hän sanoo.

Omatoimiseen työskentelyyn edetään nuoren ehdoilla. 

”Ensin ohjataan kädestä pitäen, ja hiljalleen vastuu lisääntyy. Itsenäiseen työhön ei hypätä liian aikaisin, eikä avun pyytämistä tarvitse arastella. Vertaistukea ja konsultaatiota saa aina, kun sitä tarvitsee, ja tutorlääkärin kanssa voi puhua työssä jaksamisen lisäksi arjesta työn ulkopuolella.” 

Pienen lapsen äitinä Peltomäki arvostaa joustavuutta. Erikoistumisjaksolle osuneisiin raskausaikaan ja äitiyslomaan suhtauduttiin Satasairaalassa kannustaen, ja paluu töihin oli helppoa. 

”Sain rauhassa kerrata oppimaani ja kerätä varmuutta ennen itsenäiseen työhön palaamista. Yksilölliset toiveet ja tarpeet huomioidaan hyvin, ja täällä myös varmistetaan, että kaikki saavat tasapuolisesti kokemusta eri tehtävistä.” 

”Yhteispäivystys on hyvä paikka aloittaa” 

Peltomäen mukaan Satasairaala on iso yksikkö, jossa on monipuoliset erikoissairaanhoidon palvelut ja erikoistuvien tukeen panostetaan. Tilanne ei ole kaikkialla yhtä auvoisa. 

”Kaikki eivät kuitenkaan halua erikoistua. Yhteispäivystys on nuorelle hyvä paikka oppia: siellä ei koskaan tarvitse olla yksin, ja päivystystyö antaa arvokasta ja laaja-alaista kokemusta. Päivystyksestä voi saada myös inspiraation erikoistua.” 

Peltomäki kehuu Satasairaalan koulutustarjontaa. Myös talon ulkopuolisiin koulutuksiin pääsee helposti, mistä on nuorelle etua. Hyvä esimerkki on SuomiAreenan ja Pori Jazzin yhteydessä järjestettävä Satakunnan lääkäripäivä. Jazz-henkinen koulutustapahtuma tuo Porin yliopistokeskukseen nuoria lääkäreitä ympäri Suomea jälleen 17. heinäkuuta 2020. 

Jaa tämä artikkeli


Terveys Työelämä