Salon teknologiaklusteri nousukiidossa


Useampi teknologiayritys on avannut toimipisteen Saloon, jonne on syntynyt lupaavia uusia osaamiskeskittymiä. 

Salo on tunnettu Nokian perinnöstä ja puhelinteollisuuden osaajista, mutta viime vuosina kaupungin yrityselämä on monipuolistunut.

”On syntynyt uusia kärkiä. Yksi niistä on akkuosaamiskeskittymä, jota rakennetaan parhaillaan. Salossa toimiva Valmet Automotiven akkutehdas on herättänyt kiinnostusta muissakin yrityksissä. Liikenne ja yhteiskunta sähköistyvät ja tarvitaan ratkaisuja, joilla varastoidaan uusiutuvaa energiaa”, Yrityssalo Oy:n asiantuntija Jouko Urmas kertoo.

Salo on hyvää maaperää yrittää, sillä kaupungissa on korkean teknologian osaamista, kansainväliseen teollisuuteen ja kolmivuorotyöhön tottuneita kokoonpanijoita. Lisäksi on Yrityssalon Invest in -palvelu, jonka palvelut yrityksille ovat kokonaisvaltaisia ja ketteriä. 

”Toimintamme perustuu pienuuden ekonomiaan. Salon kokoisessa kaupungissa matalan kynnyksen toiminta on mahdollista. Päätökset pystytään tekemään nopeasti ja asiakaslähtöisesti”, Urmas sanoo.

Salossa on kehitetty ja testattu muun muassa älykästä katuvalaistusta, terveysteknologian tuotteita kaupungin kotisairaanhoidon kanssa ja asennettu paikallisen valmistajan aurinkopaneelit lukiolle.

”Noin puolentoista tunnin ajomatkan sisällä Salosta on kuusi yliopistoa. Olemme onnistuneet lisäämään yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä”, Yrityssalo Oy:n Jouko Urmas kertoo.

Huikea työvoimaresurssi

Yrityssalo ei ole työnvälitystoimisto, mutta Urmas on auttanut kaupunkiin toimipisteitä avaavia yrityksiä löytämään paikallisia vetäjiä. He puolestaan ovat saaneet houkuteltua töihin paikallisia osaajia.

”Noin 5 000 salolaista käy töissä muualla. Pääkaupunkiseudulle kulkee etenkin IT-osaajia. Jos Salossa aloittaa kiinnostava yritys tai jonkun tunnetun yrityksen sivutoimipiste, moni on valmis vaihtamaan työmatkan kolmesta tunnista kymmeneen minuuttiin.” 

Valmet Automotiven akkutehtaan ympärille on Salossa syntymässä alan klusteri.

Salo IoT Campuksella lähes sata yritystä, 1 000 työpaikkaa ja 800 opiskelijaa

Kun Nokian puhelinteollisuus oli pakannut viimeiset muuttolaatikkonsa, Salossa humisi vuonna 2017 tyhjillään noin 90 000 neliömetriä tuotanto- ja toimistotilaa. 

”Sen uudelleenkäyttö oli mieletön haaste”, tilat omistavan Salo Iot Park Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vakula sanoo.

Vakula näki kuitenkin alueella olevan huikean potentiaalin. Luotiin uusi konsepti: Salo IoT Campus. Se yhdistää korkean teknologialan startupit, kasvu- ja ankkuriyritykset, oppilaitokset sekä tutkijat. Ne kaikki hyötyisivät toistensa läsnäolosta ja aktiivisesta yhteistyöstä.   

Kolme vuotta myöhemmin Salo IoT Campuksen kaikki tuotantotilat ovat taas käytössä ja toimistotiloissa on uutta elämää. Salo IoT Campuksella toimii noin sata yritystä. Turun ammattikorkeakoulu ja yliopisto ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita.

”Työ jatkuu. Nyt olemme jopa jo neuvotelleet uusien tuotantotilojen rakentamisesta”, Vakula paljastaa. 

Viisi syytä valita Salo

  1. Liiketoiminta kukoistaa Ruuhka-Suomen mahdollisuuksien ytimessä. Salo sijaitsee Suomen taloudellisesti merkittävimmässä keskittymässä. Turku, Helsinki ja Tampere muodostavat vilkkaan kasvukolmion, jonka alueella sijaitsee valtaosa maan työpaikoista ja koulutustarjonnasta.
  2. Suurten kaupunkien mahdollisuudet, kompaktin kaupungin edut. Salossa yritysten toimintakustannukset sekä työntekijöiden elinkustannukset ovat kohtuulliset. Asuinalueena Salo on etenkin korkeasti koulutettujen ja perheellisten ihmisten suosiossa.
  3. Erinomaiset liikenne- ja kulkuyhteydet. Turku ja Helsinki ovat noin tunnin juna- tai automatkan päässä. Yhteydet maan suurimmille lentokentille ja satamiin ovat erinomaiset ja myös raskas liikenne kulkee nopeasti ja ketterästi.
  4. Kansainvälisen tason resurssit ja verkostot. Aktiiviseen yhteistyöverkostoon kuuluu palkittujen ja kansainvälisesti toimivien yritysten lisäksi myös koulutus- ja tutkimuslaitoksia sekä julkisen puolen toimijoita. Yliopistojen ja korkeakoulujen läheisyys takaa erinomaisen koulutetun henkilökunnan saatavuuden.
  5. Vankka tuotekehityksen, tuotteistamisen ja tuotannon osaaminen. Alueen toimijoilla on laajaa osaamista tuotanto- ja tuotekehityksestä, kokemusta ketterästä koetuotannosta aina virtaviivaiseen massatuotantoon saakka sekä kansainväliset mittarit täyttävää toimitusketju-, hankinta- ja projektiosaamista.

Uudet kotisivut: www.investinsalo.fi

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi